Uredite dvoriste po principima Feng Shui-ja

Imati kucu sa bastom i dvoristem  gde mozete stalno biti u kontaktu sa prirodom je luksuz koji treba da cenite. Ako niste sigurni kako da uredite svoju bastu, mozete se opredeliti za Feng Shui metodu. Nju karakterisu primena principa yinga i yanga i kombinacija pet elemenata: zemlje, vode, vatre, metala i drveta. Upotrebite cvetne leje, obezbedite element vode fontanom, stvorite svetle i tamne delove prostora radi kontrasta.

, metala i drveta. Upotrebite cvetne leje, obezbedite element vode fontanom, stvorite svetle i tamne delove prostora radi kontrasta.

download

Biljkama i stablima stvorite repliku prirodnih prostranstava, a raznovrsno cvece u saksijama ce obezbediti osecaj laganog lelujanja. U najudaljenije uglove postavite saksije sa visokim biljkama kako biste omeksali uglove i stvorili krug u prostoru. Uz visoki zid posadite najvise biljke, pa nastavite sve do najnizih biljaka, vodeci racuna da je velicina tih biljaka u skladu sa proporcijama dvorista.

download (1)

U Feng Shui uredjenju treba obratiti paznju na boje i njihovo znacenje – zuta i narandzasta su boje koje zrace optimizmom i simbolisu mudrost i balans. Umirujucu zelenu ce obezbediti biljke o kojima morate voditi racuna i pruziti im pravilnu negu, a preporucuje se da birate one koje su karakteristicne za podneblje u kom zivite. Pored toga, svako drvo ima svoje znacenje. Tako, na primer, bambus simbolise dugovecnost, a bor oznacava opstanak u teskim uslovima. Preporucuje se i da posadite drvo breskve koje je simbol proleca.

feng-shui-garden-e1321004476129