Vrste rasvete i za koju se odluciti

Osnovna uloga rasvete je da Vam pruzi dovoljno svetlosti kada Vam je ona potrebna, ali njena uloga je i da stvori ugodan ambijent. Da bi se to postiglo, treba da znate koje su Vam mogucnosti na raspolaganju i za koje se opcije mozete odluciti. Za pravilan raspored osvetljenja je bitno da odredjenu vrstu rasvete stavite na odredjeno mesto, ali u skladu sa Vasim potrebama. Lusteri, zidne lampe, razne sijalice…evo sta Vam je sve na raspolaganju za stvaranje idealnog ambijenta.

u vrstu rasvete stavite na odredjeno mesto, ali u skladu sa Vasim potrebama. Lusteri, zidne lampe, razne sijalice…evo sta Vam je sve na raspolaganju za stvaranje idealnog ambijenta.

images (5)

Pored standardnih sijalica sa uzarenim vlaknima, tu su i LED svetla koja omogucavaju ustedu energije, imaju duzi vek trajanja i pouzdanije su. Osim njih, energiju stede i stedljive sijalice ciji je vek trajanja znatno duzi nego kod obicnih sijalica – cak i do 8 puta- manje se greju i ravnomernije emituju svetlost. Halogene sijalice daju prirodnije svetlo ali se i vise greju od obicnih sijalica, dok se fluorescentne sijalice najcesce koriste kao dodatno svetlo u kupatilu i kuhinji zbog toga sto daju bljestavo svetlo.

images (6)

Kada odlucujete o rasveti u Vasem domu, vodite racuna o nameni prostorije, jer osvetljenje koje Vam je potrebno u kuhinji nije isto kao ono koje Vam treba u spavacoj sobi. Kada zavrsite, bitno je da u prostoriji nema tamnih delova. Centralna rasveta je osnovna u svakoj prostoriji, sem sto njen intenzitet zavisi od Vasih navika, a tu je i dekorativna ili radna rasveta, koja takodje zavisi od Vaseg nacina zivota i potreba. Kao centralnu rasvetu mozete koristiti lustere, ali i plafonjere, koje odabirate u zavisnosti od sopstvenog ukusa.

moderna-rasveta-police