Rasveta u Vasem domu – Raspored po prostorijama

Rasveta mnogo utice na atmosferu u Vasem domu, ali mnogi nisu svesni koliko dobra rasveta moze da lep enterijer ucini jos lepsim, pa ovu stavku zanemaruju. Ipak, ne samo da je rasveta vazan element svakog enterijera, ona se cak razlikuje u zavisnosti od prostorije. Sobe za razlicite namene zahtevaju razlicit intenzitet svetlosti, i evo kako pronaci onaj optimalan za Vase sobe.

aju razlicit intenzitet svetlosti, i evo kako pronaci onaj optimalan za Vase sobe.

images (4)

U kuhinji i trpezariji bi trebalo da imate vise razlicitih izvora svetlosti – iznad trpazarijskog stola Vam je potrebno jedno, centralno osvetljenje, ali je zato potrebno obezbediti dodatni izvor svetlosti iznad radne povrsine ili sporeta u kuhinji, izvor koji nije vezan za onaj centralni. Tako mozete obavljati svoje poslove u kuhinji bez potrebe da koristite centralno osvetljenje.

преузимање (1)

U dnevnoj sobi je posebno bitno da se kombinuju razliciti izvori svetlosti. Pored centralnog osvetljenja, u vidu lustera ili plafonjera, po Vasoj zeli, tu bi trebalo da budu jos i stona lampa i podna ili zidna, u zavisnosti od velicine prostorije. Osim toga, tu su i svetla koja isticu sliku na zidu, akvarijum i pregradni zidovi sa ugradjenom LED rasvetom – mogucnosti su siroke, a izbor je samo Vas.

преузимање (2)

U spavacoj sobi Vam je takodje potrebno centralno svetlo, ali mozete pronaci ono ciji se intenzitet podesava preko prekidaca. Trebalo bi da obezbedite i svetlo za citanje koje se moze naci na zidu ili nocnom stocicu, zbog stvaranja prijatne atmosfere.

преузимање (3)

U kupatilu i decijoj sobi je bitno da pored standardnog, centralnog svetla bude i jedno jaceg intenziteta – u kupatilu bi to trebalo da bude iznad ogledala, a u decijoj sobi se mora naci stona lampa za ucenje, a ne bi bilo lose obezbediti i jednu zglobnu lampu kod kreveta, za citanje.

преузимање (4)