Saveti za presađivanje cveća u proleće

Presađivanje cveća u proleće je ključno za njihov razvoj jer se na taj način obezbeđuje prostor za razvijanje korenovog sistema. Ipak, bitno je takođe zapamtiti da je pravi trenutak za presađivanje onda kada biljka postane prevelika za saksiju u kojoj se nalazi a korenje se može videti kroz rupe na dnu posude. Biljka se presađuje u saksiju koja je za jedan broj veća, a prethodno se priprema drenažni sloj koji se sastoji iz komadića stiropora. Evo još par saveta za uspešno presađivanje biljaka.

kroz rupe na dnu posude. Biljka se presađuje u saksiju koja je za jedan broj veća, a prethodno se priprema drenažni sloj koji se sastoji iz komadića stiropora. Evo još par saveta za uspešno presađivanje biljaka.

преузимање (1)

Dok vadite biljku iz saksije, pridržavajte zemlju rukom, a staru zemlju koja je počela da gubi boju lagano otresite tako da ne oštetite koren. Biljku stavite u novu saksiju sa zemljišnim supstratom na sredinu saksije, a potom je dopunite i zalijte. Vodite računa da biljka ne bude ni previsoko, ali ni prenisko u novoj saksiji.  Da bi se pdstaklo uživljavanje, ostavite presađene biljke par dana u blagom hladu.

ZS_pb1

Ako imate cvetajuće biljke, nemojte ih presađivati dok su u cvetu, već sačekajte da precvetaju ili pre nego što se pojave novi izdanci. Biljke kod kojih nekad ne dolazi do potpunog mirovanja vegetacije možete presađivati u bilo koje doba godine. Ipak,vegetacija sobnog cveća uglavnom počinje u proleće, pa se iz tog razloga upravo tada i presađuje.

преузимање (2)