Podno, zidno i plafonsko grejanje – osnovne osobine

Najcesci sistem grejanja koji se srece u vecini domova jeste preko centralnog grejanja, uz koriscenje radijatora. Podno grejanje je sve popularnije i nalazi se u vecini kuca i stanova, ali se o drugim sistemima grejanja, kao sto su plafonsko i zidno grejanje, vrlo malo zna. Ako ste zainteresovani da o tome saznate malo vise, evo par osnovnih stvari o ovim sistemima grejanja.

e zainteresovani da o tome saznate malo vise, evo par osnovnih stvari o ovim sistemima grejanja.

images1 index2

Kada je u pitanju podno grejanje, vazno je znati da njega mozete uvesti i naknadno, bez rusenja i vecih radova. Ovakav vid zagrevanja se moze instalirati na vec postojecu podlogu, samo postavljanje traje vrlo kratko, a na ovaj nacin se mogu zagrevati sve prostorije. Minimalna visina ugradnje je 4 do 6 milimetara, a preko se mogu postaviti razlicite vrste podnih obloga. Prednost ovakvog vida grejanja je u tome sto je telo u kontaktu sa povrsinom koja zraci, sto pospesuje cirkulaciju i osecaj komfora.

index1

Osnovna prednost zidnog i plafonskog grejanja je ta sto je cela grejna povrsina maksimalno iskoriscena jer nije prekrivena namestajem. I ovi sistemi se mogu postaviti naknadno a ekoloski su zdrava resenja jer ne uticu na kruzenje prasine. Ostale prednosti su mala potrosnja energije, jednak raspored toplote i cinjenica da ovakva vrsta grejanja ne utice na raspored u Vasem enterijeru.

IF