Parket – vrste i pravilno održavanje

Parket je kao podna obloga najdugotrajnije i najbolje rešenje za podove u velikom broju prostora, i uprkos ceni, sreće se u većini kuća i stanova. Parket je postao tako poželjna podna obloga zahvaljujući dobrim mehaničkim i izolacionim svojstvima i prirodnom izgledu drveta. Drvo je živi materijal koji se prilagođava uslovima u prostoru i zato zahteva pravilno održavanje. Pogledajte koje su najpopularnije vrste parketa, njihove osobine i način za njihovo pravilno održavanje.

aterijal koji se prilagođava uslovima u prostoru i zato zahteva pravilno održavanje. Pogledajte koje su najpopularnije vrste parketa, njihove osobine i način za njihovo pravilno održavanje.

преузимање

Jasenov parket ima veliku tvrdoću, savitljiv je, trajan  i sličan hrastovom parketu. Veoma je elastičan – spoljne sile mogu dovesti do promene dimenzija, a po porestanku delovanja spoljnih sila dolazi do vraćanja u prvobitni položaj. Upravo se zbog ove osobine postavlja u velikim prostorima, kao što su hale i dvorane.

jasenov-parket-treca-klasa

Bukov parket je jedan od najstupljenijih kod nas. Srednjeg je stepena tvrdoće, ima finu strukturu i ružičastu boju koja se može promeniti termičkom obradom, čime ovaj parket postaje još otporniji na vlagu.

bukov-parket-druga-klasa

Hrastov parket po  boji i strukturi spada u jednu od najkvalitetnijih vrsta. Upravo je to razlog za toliko veliku ponudu kada je u pitanju struktura, boja i klasa ove vrste parketa. Vrlo dobre osnovne karakteristike čine da se odlično uklapa u sve enterijere. Pored toga, prednosti hrastovog parketa su dugotrajnost i visoki stepen tvrdoće.

hrastov-parket-treca-klasa

Za pravilno održavanje parketa potrebno je pronaći odgovarajući lak, koji je adekvatan način za maksimalnu zaštitu podova. Pored toga, lak čuva prirodnu lepotu drveta koje potom zahteva minimalnu negu. Generalno, lakovi se dele u dve grupe: lakovi za površine koje su jako izložene habanju i lakovi za površine koje se manje koriste.

mpordnlz

Kako biste što duže sačuvali lakirani parket, u prve dve nedelje treba posebno voditi računa o njemu. Pre nego što počnete da unosite nameštaj, sačekajte da prođe par dana i to radite pažljivo kako oštre ivice ne bi izgrebale parket, a pre unošenja tepiha ili etisona sačakajte da prođe 10-ak dana da biste izbegli promenu boje drveta. Za čišćenje izbegavajte grube četke i abrazivna sredstva koja veoma loše utiču na lak. Poželjno je koristiti suvu ili dobro oceđenu krpu. Kako parket reaguje na promenu vlažnosti vazduha, tokom zimskog perioda je potrebno koristiti ovlaživače prostora.

lak-jednokomponentni-550x400