Kako pravilno odabrati boju za zidove

Boja zidova je jedan od najvaznijih dekorativnih elemenata svakog enterijera i u zavisnosti od toga za koju se boju odlucite, takav cete ambijent stvoriti. Medjutim, odluka je cesto teska a mogucnosti gotovo neogranicene. Ukoliko niste u potpunosti sigurni sta zelite da postignete u enterijeru ili ste pocetnik u uredjenju, izbor moze biti problematican. Kako biste kroz ovaj proces prosli sto lakse i uspesnije, evo par saveta koji ce Vam sigurno pomoci.

a mogucnosti gotovo neogranicene. Ukoliko niste u potpunosti sigurni sta zelite da postignete u enterijeru ili ste pocetnik u uredjenju, izbor moze biti problematican. Kako biste kroz ovaj proces prosli sto lakse i uspesnije, evo par saveta koji ce Vam sigurno pomoci.

images7 images8

Prvo sto treba da uradite jeste da odlucite koji stil zelite u svom domu. Bilo da je to moderan, starinski ili klasican, on je jedan od odlucujucih faktora u izboru boje za zidove. Takodje, mozete da se opredelite za jedan stil u celom stanu ili kuci ili da u svakoj sobi stvorite drugaciji ambijent.

images2 images5

Za moderan izgled odaberite jedan zid koji ce biti drugacije boje od ostalih ili pronadjite tapete sa zanimljivim uzorkom. U slucaju da Vam se vise dopada prva opcija, boje bi trebalo da budu komplementarne, a da biste znali koje su to boje, osvrnite se na tocak boja.

images

Za stvaranje mirnog prostora su zasluzne svetle boje, koje su takodje odlican izbor i za male prostorije, kao i za one sa malom kolicinom prirodne svetlosti. Boje zidova treba uskladiti i sa bojom namestaja, pa su tako svetle nijanse najbolji izbor ako zelite da sobu opremite malo tamnijim namestajem. Ukoliko ste pak ljubitelj svetlog namestaja i na raspolaganju imate sobu vece kvadrature, mozete se igrati i malo tamnijim bojama zidova.

images6