U par koraka do idealnog dvorista

Pored toliko obaveza i brzog tempa zivota, svima je povremeno potreban odmor i vecina ljudi voli da to slobodno vreme provede u prirodi, narocito ako njihov posao zahteva duge boravke u zatvorenim prostorijama. Najbolji odmor mozete dobiti upravo na svezem vazduhu, a svoj mali kutak u prirodi u kome cete svakodnevno uzivati mozete i sami stvoriti u svom dvoristu. Pored toga, eksterijer je jednako bitan kao i enterijer, te nemojte zanemarivati spoljasnjost kuce ukoliko tezite harmoniji. Ukoliko niste sigurni kako to da postignete, evo par ideja za uredjenje dvorista koje ce Vas sigurno inspirisati.

ak u prirodi u kome cete svakodnevno uzivati mozete i sami stvoriti u svom dvoristu. Pored toga, eksterijer je jednako bitan kao i enterijer, te nemojte zanemarivati spoljasnjost kuce ukoliko tezite harmoniji. Ukoliko niste sigurni kako to da postignete, evo par ideja za uredjenje dvorista koje ce Vas sigurno inspirisati.

images3 images6

Bilo da ste vesti u uredjenju dvorista ili to prvi put radite, dobra je ideja da prvo skicirate svoje dvoriste a da potom dodate one karakteristike i detalje koje zelite da ostvarite. To ce Vam omoguciti da vise puta razmislite o svojoj ideji, a da je onda ostvarujete po fazama. Cilj Vam je da ostvarite trajan dekor, pa treba pazljivo razmotriti svaki detalj pre nego sto krenete da menjate svoje dvoriste.

 dvoriste_zemun

Najveci deo svog budzeta investirajte u zelenilo – drvece, zbunje i cvece. Za dozu privatnosti i da biste uneli jos jedan zeleni element, ukrasite dvoriste drvenom resetkom koju mozete da dekorisete puzavicom. Upravo u takvom kutku mozete smestiti garnituru za sedenje. Ona bi trebalo da stoji na mirnijem mestu koje nije suvise izlozeno suncu, okruzena zelenilom.

images4ce3055781c6817af092a5011843dca67

Ipak, uredjenje dvorista ne podrazumeva samo biljke, vec je potrebno uzeti u obzir i druge elemente, kao sto su staze, vodene povrsine, terase i slicno. Uvek je zanimljivo videti lepo uredjenju stazu kroz dvoriste. U tu svrhu mozete koristiti sljunak, drobljeni kamen, betonske ploce, a trebalo bi da izbegavate obli sljunak ili glatki kamen zbog proklizavanja. Staze od kamena izgledaju posebno interesantno, a uredjen travnjak je uvek lepo videti.

index1 images7

Ukoliko imate mogucnosti, vodeni element u dvoristu je ne samo vizuelno interesantan, vec ce biti kutak u kome cete se osecati posebno opusteno. U zavisnosti od slobodnog prostora, to moze biti bazen, fontana ili jezerce. Uz malo planiranja, Vase dvoriste ce lako postati prava oaza mira, samo treba lepo uklopiti boje, oblike i materijale.

index2 646287626994