Rizici prilikom kupovine stana i kako ih prevazici

Kupovina stana sa sobom nosi odredjene rizike, a da bi tako velika i vazna kupovina prosla bez problema, morate biti svesni svih tih rizika i znati na koje se nacine mogu prevazici. Od provere da li je stan uknjizen ili ne pa sve do zgrada koje se zidaju iz projektog finansiranja, ovo su najcesce situacije koje se desavaju prilikom kupoprodaje stanova.

ovo su najcesce situacije koje se desavaju prilikom kupoprodaje stanova.

Kupovina_stana

Bez obzira na to da li nekretninu placate preko stambenog kredita ili ne, najvaznije je da znate da li je uknjizena. Odlicna je situacija ako je stan registrovan u katastru nepokretnosti, a to vrlo lako mozete proveriti vadjenjem vlasnickog lista. Tu proveru treba jos jednom izvrsiti pre samog zakljucenja ugovora.

3D-model-Prostor-plus-01

Pre potpisivanja je vazno utvrditi ko je tacno prodavac, da li je to fizicko ili pravno lice. Ukoliko je prodavac fizicko lice, a pritom se nalazi u braku ili vanbracnoj zajednici, potrebno je pribaviti izjavu bracnog druga da u buducnosti nece imati potrazivanja prema datoj nekretnini, cime ste Vi, kao kupac, u potpunosti zasticeni. Ako je u pitanju pravno lice, potrebno je zatraziti statut firme, na osnovu cega se utvrdjuje ko je lice ovlasceno za zastupanje te nekretnine, jer to cesto nije direktor, kako se inace pretpostavlja.

index

Rizik je veci ako je u pitanju neuknjizen stan, jer on moze biti zavrsen ali i nezavrsen, pa ce se problem javiti ako objekat ne bude zavrsen. Ukoliko je 80% radova vec izvedeno, postoji mogucnost da se dobije stambeni kredit. Jos jedan rizik kod ovakvih stanova jeste taj sto u slucaju da investitor ne plati sve takse, zgrada moze ostati bez odredjenih povoljnosti, kao sto je to grejanje, cak iako stanovi poseduju radijatore. Iz navedenih razloga su uknjizeni stanovi mnogo sigurnija investicija, jer to zapravo znaci da je investitor izmirio sve troskove i da je sve uradjeno u skladu sa projektom.

index1

Kupovina stana u izgradnji je cesto jeftinija solucija, a stanovi koji se zidaju iz tzv. projektnog finansiranja su verovatno najsigurnija investicija. Kod takvih objekata je poverilac banka, ona finansira izgradnju, cime je rizik kupovine takvog stana minimalan, jer je banci u interesu da se stanovi zavrse i uknjize. Osim toga, za takav stan je moguce podici stambeni kredit cak i ako nije zavrseno pomenutih 80% radova.

37346_orig_600px