Kupovina zajednicke prostorije kao stana

Jedna od situacija sa kojima se kupci stanova u izgradnji suocavaju jesu stanovi koji u prvobitnom projektu nisu bili predvidjeni za stanove vec za zajednicke prostorije. Da bi kasnije izvrsili prenamenu zajednickih prostorija u stanove, investitori u ugovorima o suinvestiranju i izgradnji unose klauzulu o odricanju od prava na koriscenje zajednickih prostorija. Pored toga sto projekat mora da odgovara uslovima i da se njime utvrdjuje i broj i struktura stanova, postoje jos neke bitne stavke koje kupci treba da znaju.

izgradnji unose klauzulu o odricanju od prava na koriscenje zajednickih prostorija. Pored toga sto projekat mora da odgovara uslovima i da se njime utvrdjuje i broj i struktura stanova, postoje jos neke bitne stavke koje kupci treba da znaju.

kontakt

Cesto se desava da investitori prostorije prvobitno oznacene kao ostave, tavanske prosotrije pa cak i garaze, odmah po pocetku izgradnje uredjuju kao stanove. Takvi stanovi su jeftiniji i kupci se cesto upravo zbog toga odlucuju za njih, nadajuci se da ce po zavrsetku radova objekat dobiti upotrebnu dozvolu, te da ce oni moci da uknjize te svoje stanove. Medjutim, uknjizenje nije moguce ukoliko se ne izvrsi prenamena. Uslovi za prenamenu su da ostali vlasnici stanova daju svoju saglasnost i da urbanisti daju saglasnost da je ta prenamena u skladu sa urbanistickim uslovima. Nakon toga, nadlezni organ u opstini daje konacno odobrenje o datoj prenameni.

images

Kada se planira prenamena zajednicke prostorije u stan u vec izgradjenim objektima, obicno se pre radova ceka sva potrebna dokumentacija i odobrenja. Ukoliko kupujete takav stan, koji u glavnom projektu nije tako bio zamisljen, rizik je dosta veliki. Treba znati da takva prenamena dodatno kosta, a postoji sansa i da ne bude odobrena, narocito kada je u pitanju prenamena garaze.

kontakt