Kupovina stana pod hipotekom – kako rešiti ovaj problem

Pri kupovini nekretnine se možete sresti sa raznim situacijama za koje mislite da se mogu lako rešiti uz pomoć advokata ili agencije za nekretnine. Ipak, ako niste dovoljno upućeni, neki problemi mogu Vas koštati kako vremena, tako i novca. Tako se može desiti da je stan koji želite da kupite pod hipotekom. Evo šta treba da znate u takvoj situaciji.

ite pod hipotekom. Evo šta treba da znate u takvoj situaciji.

images

Prvo što treba znati jeste da lako i sami možete proveriti da li je stan pod hipotekom, i to uvidom u katastar nepokretnoti, na osnovu vlasničkog lista. Ukoliko stan jeste pod hipotekom a Vi i dalje želite da ga kupite, postoje načini da se taj problem u dogovoru sa prodavcem reši. Prva solucija jeste da prodavac zatvori hipoteku, ali ne postoje garancije da će prodavac nakon isplate baš Vama prodati željenu nekretninu, što ovo rešenje čini rizičnim.

преузимање9

Drugi način prevazilaženja ovog problema jeste da se načini predugovor po kome kupac prodavcu daje kaparu koju prodavac koristi za zatvaranje hipoteke. Ipak, s obzirom na rizik, čak i pored potpisanog i overenog predugovora, ova opcija se ne preporučuje.

Vodič-za-kupovinu-kuće-ili-stana-u-BiH--680x388

Treća, najbezbednija i najjednostavnija opcija jeste isplata depozitne kapare. Ona se plaća samo onda kada stan kupujete preko agencije, jer se ona ne daje direktno prodavcu već ostaje u agenciji. Postojanje ove kapare predstavlja garanciju da će kupac kupiti nekretninu i da će je prodavac baš njemu prodati nakon što zatvori hipoteku.

kljuc_1370519528_670x0_1378025355_670x0