Kupovina starih stanova – uknjizba i otkup

Pronalazenje i kupovina odgovarajuceg stana u staroj gradnji, koji ce biti u skladu sa svim Vasim zeljama, nije tako lak zadatak, ali uz malo volje i dobrog agenta, ne bi trebalo da bude problema. Najbitnije je proveriti vlasnistvo i da li je zeljena nekretnina uknjizena, a to mozete uraditi na osnovu vlasnickog lista iz katastra nepokretnosti. Ovo je bitan korak, jer se prilikom kupovine mozete sresti sa par statusa koja stan moze da ima. Naime, stan moze biti uknjizen na ime prodavca, prodavac je mozda otkupio, ali ne i uknjizio stan, a moze s desiti i da prodavac jos uvek nije otkupio stan koji prodaje. Evo sta svaka od ovih situacija podrazumeva.

ete uraditi na osnovu vlasnickog lista iz katastra nepokretnosti. Ovo je bitan korak, jer se prilikom kupovine mozete sresti sa par statusa koja stan moze da ima. Naime, stan moze biti uknjizen na ime prodavca, prodavac je mozda otkupio, ali ne i uknjizio stan, a moze s desiti i da prodavac jos uvek nije otkupio stan koji prodaje. Evo sta svaka od ovih situacija podrazumeva.

uvodna

Najbolja moguca situacija sa kojom se kao kupac mozete sresti jeste da je stan uknjizen na ime prodavca. Nakon kupovine takvog stana, proces uknjizbe na Vase ime je jednostavan: dovoljno je da prilozite fotokopiju licne karte i kupoprodajni ugovor koji mora da ima klauzulu, odnosno izjavu prodavca da tu nekretninu mozete uknjiziti u zemljisnim knjigama ili katastru nepokretnosti bez njegovog naknadnog prisustva.

energymiljakovacinvestgradnja(2)T1386934642_540c

Zbog cinjenice da su stari stanovi prodavani vise puta, oni su cesto neuknjizeni, sto znaci da se ta prava vode na prethodnog vlasnika, a ne na trenutnog prodavca. Za ovakvu nekretninu nije moguce podici stambeni kredit, a da biste je uknjizili na svoje ime, potrebna Vam je izjava. Nakon uknjizbe, pocedura je takva da morate sacekati da prodje vreme za zalbu, onda izvaditi vlasnicki list, i tek tada mozete konkurisati za stambeni kredit.

12484600714fae14361ea1b935981524_extreme

Najslozenija od pomenute tri situacije jeste ona u kojoj prodavac nije otkupio nekretninu koju prodaje, a prodavac je u tom slucaju najcesce neko pravno lice. Cena takve nekretnine je nesto niza, ali je praksa da se u trenutku potpisivanja predugovora da malo veca kapara kako bi se otkup sto pre izvrsio, i to upravo tim novcem. Pre svega toga, kao kupac bi trebalo da proverite od koje to firme treba otkupiti stan i u Agenciji za privredne registre proveriti da li je ona jos uvek aktivna.

5yb7r5