Da li je moguce izvrsiti prenamenu garaze u prostoriju za stanovanje

Ponekad se desi da ljudi, iz razlicitih razloga, kupe prostor koji se u projektu vodi kao garaza sa namerom da kasnije izvrse prenamenu u prostoriju za stanovanje. Ipak, kupci su cesto nedovoljno obavesteni o tome da li je takva prenamena dozvoljena u redovnoj proceduri, kao i da li je moguce tu nekretninu upisati u katastar i uknjiziti je. Ukoliko nameravate da kupite prostor u izgradnji koji je u projektu oznacen kao garaza, pre toga treba da znate par detalja, jer takva kupovina nosi drugacije okolnosti. Na primer, ukoliko ste ocekivali povracaj PDV-a ili oslobodjenje od poreza, to nece biti moguce, jer je u pitanju garaza a ne stan. Evo jos bitnih stavki koje se ticu kupovine garaze.

mena dozvoljena u redovnoj proceduri, kao i da li je moguce tu nekretninu upisati u katastar i uknjiziti je. Ukoliko nameravate da kupite prostor u izgradnji koji je u projektu oznacen kao garaza, pre toga treba da znate par detalja, jer takva kupovina nosi drugacije okolnosti. Na primer, ukoliko ste ocekivali povracaj PDV-a ili oslobodjenje od poreza, to nece biti moguce, jer je u pitanju garaza a ne stan. Evo jos bitnih stavki koje se ticu kupovine garaze.

eko-stanovi

Prvo sto treba znati jeste da prenamena garaze u objektu u izgradnji u stambeni prostor u redovnoj proceduri nije moguca. To je moguce tek u vanrednoj proceduri, tj. legalizaciji, i to pod uslovom da su investitori podneli zahtev za taj postupak. Osim toga, takav postupak je dug, komplikovan i cesto neuspesan. Vece su sanse za uspeh ukoliko je garaza u porodicnoj kuci, ali je i dalje tesko resiti probleme oko dokumentacije, kao i elektro i vodovodnih instalacija.

Stanogradnja

Ako ipak resite da kupite garazu, treba da znate da cete biti u istoj situaciji kao i da je u pitanju stan, sto znaci da mozete izvrsiti upis svog prava u katastar pod uslovom da su ispunjeni i drugi uslovi, a to je posedovanje gradjevinske i upotrebne dozvole za zgradu u kojoj se nekretnina nalazi.
Vrlo je vazno da znate da li je investitor u sistemu PDV-a ili ne. Ukoliko jeste, na kupoprodajnu cenu se obracunava 20%PDV-a, a ako nije, poreska stopa je 2.5 posto, jer se tada placa porez na prenos apsolutnih prava, a ne PDV.