Parket ili laminat, kako resiti dilemu?

Kada sređujete novi ili renovirate stari stan, dilema oko podnih obloga je neminovna. Uređenje stana počinje od podova, a izbor između parketa i laminata predstavlja jedan od najvećih izazova. Razlike između ove dve vrste podnih obloga nisu male, pa morate znati da je parket prirodan materijal koji se lakše održava, ali je i skuplji, dok je laminat u potpunosti veštački, ali i jetiniji izbor. Evo još par razlika između parketa i laminata koje će Vam možda olakšati izbor.

jal koji se lakše održava, ali je i skuplji, dok je laminat u potpunosti veštački, ali i jetiniji izbor. Evo još par razlika između parketa i laminata koje će Vam možda olakšati izbor.

images преузимање


Parket se u našim krajevima najčešće pravi od javora, hrasta ili bukve i kod njega je najvažnije klasiranje. Proizodi se po tačno utvrđenim normama a broj drešaka na lamelici određuje klasu, pa tako razlikujemo ekstra klasu, koja ne sme imati nikakve nedostatke, lošije klase, koje imaju nedostatke u vidu kvržica, neujednačenosti u boji i slično, i vanklasnu robu, koja ne ulazi u bolje klase. Pozitivne strane parketa su te što je trajan, proizveden od pravog drveta, daje toplinu i prirodnost domu. Pored toga, posle nekog vremena korišćenja, može se ishoblovati i prelakirati, i on će izgledati kao nov. Međutim, u negativne strane ulazi visoka cena samog parketa i njegove ugradnje, a brušenje, lakiranje i sušenje traje danima.

images (1) преузимање (1)
Laminat je kompozitni materijal koji se pravi od drvnih vlakana i lepka. Dovoljno je jednostavan za montažu da to možete i sami uraditi, a cena mu je daleko povoljnija od cene parketa. Površina na koju će laminat biti postavljen treba da bude čista, suva i ravna, mada ne mora biti toliko ravna kao kod parketa, pošto laminat trpi neravnine do 3 milimetra. Pod se može koristiti odmah nakon montaže i otporniji je na habanje od parketa. Posednu prednost laminata čini veliki izbor boja i dezena a zahvaljujući modernim tehnologijama, gornja površina verno dočarava izgled drveta. Negativna strana laminata je to što se ne može obnavljati kao parket, već se mora potpuno promeniti kada dođe do oštećenja.

images (2) преузимање (2)