Za cistiji vazduh u Vasem domu – Koje biljke odabrati

Premda ce svaka biljka uneti dozu vedrine u Vas dom i dati svoj doprinos za cistiji vazduh u Vasem enterijeru, postoje one vrste ciji je uloga u preciscivanju vazduha znacajnija a ne zahtevaju gotovo nikakvu posebnu negu. Pogledajte koje su neke od napoznatijih biljaka koje se lako uzgajaju, a njihov znacaj za vazduh i izgled enterijera je neosporan.

o uzgajaju, a njihov znacaj za vazduh i izgled enterijera je neosporan.

SOBNI-BRSLJAN_slika_L_22042189

Klorofit je vrlo izdrzljiva biljka koje odlicno podnosi neosvetljene prostorije, cak i ne trpi direktnu suncevu svetlost. Tokom toplih meseci zemlju treba odrzavati relativno vlaznom, dok tokom zime treba sacekati da se zemlja prosusi izmedju dva zalivanja. Ova prelepa biljka sa belim cvetovima je odlican ukras u enterijeru, a kada vidite da koren pocinje da izbija na povrsinu, vreme je za presadjivanje.

biljke prociscavaju08

Fikus u prostoriju unosi lepotu, a pomaze u eliminisanji svih stetnih materija iz vazduha. Ficus benjamina takodje dobro podnosi slabo osvetljene prostorije i tako Vam daje mogucnost za prirodno preciscavanje vazduha cak i u prostorijama koje nisu bas pogodne za uzgajanje biljaka. Ovaj grmoliki fikus ne treba preterano zalivati jer daleko bolje podnosi susu.

390651_111029083802_Ficus_benjamina14

Brsljan je prelepa sobna biljka koja se moze videti u vidu puzavice ili grma, i u kucnim uslovima se njen rast lako kontrolise. Bez obzira na vrstu, ove biljke se lako uzgajaju u svakoj prostoriji u Vasem domu, samo treba povesti racuna da zemlja tokom leta bude vlazna, a da se tokom zime ne isusuje.

slikaSobni-brsljan-STOP-ALERGENTIMA-vrsta-2-80348793v800h600

Zmajevac ima divne ukrasne listove koji se elegantno spustaju sa vrhova stabljike, a vremenom izgleda sve atraktivnije. Za pravilan rast joj je potrebno dosta svetla i u toku rasta zemlja mora biti vlazna, a zimi bi trebalo da se prosusi pre narednog zalivanja.

dracena