Kako odrzavati drvenu stolariju

Premda aluminijumska i PVC stolarija imaju svoje prednsti i vrlo su popularne, ipak ima i onih koji vise vole tradicionalnu drvenu stolariju. Ona moze da traje izuzetno dugo, pod uslovom da je pravilno ugradjena i da se redovno odrzava. To podrazumeva premazivanje drveta, a vrsta premaza zavisi od mesta gde se nalazi Vas stan ili kuca, kao i od efekta koji zelite da postignete.

premaza zavisi od mesta gde se nalazi Vas stan ili kuca, kao i od efekta koji zelite da postignete.

drvene-kuce

Razne vremenske prilike ostecuju drvo i cine da ono brze propada i zato je vrlo bitno zastititi ga razlicitim premazima. Pod dejstvom sunceve svetlosti drvo stari a prljavstina lako prodire u dubinu tako ostecenog drveta. Padavine podjednako lose uticu na drvenu stolariju – drvo bubri od vlage, a potom se znacajno skuplja prilikom susenja. Pored toga, vlaga moze izazvati pucanje premaza, ali i samog drveta. Sve su ovo ubedljivi razlozi za koriscenje premaza za stolariju.

vrtna-kucica-1

Da bi drvo ostalo jednako lepo kao i kada je stolarija ugradjena, mora se preemazivati odgovarajucim sredstvima koji, sem estetske, imaju i funkciju da zastite drvo od vlage koja izaziva budj i truljenje pa stolarija gubi veci deo svoje svrhe na taj nacin.

images

Pre nanosenja odabranog premaza je vrlo bitno izvrsiti pripremu podloge. Nakon brusenja drveta treba naneti poseban osnovni premaz koji sprecava rasusivanje drveta.

vrtna_1_3

Drvena stolarija se obicno pravi od camovine, najjeftinijeg materijala za izradu drvenih prozora, s tim sto ono moze biti cvornovato i cesto se pojavljuje smola. Premda se ovi nedostaci mogu izbeci ako se odabere kvalitetnija gradja, camovina je pravi izbor ako planirate da stolariju bojite ili tonirate.