Mala decija soba – Osnovni elementi i kako ih rasporediti

Uredjenje decije sobe moze biti pomalo naporan zadatak, a narocito ako je u pitanju soba manje kvadrature – tada je potrebno dobro isplanirati prostor i pronaci mesto za osnovne elemente. U te elemente spadaju krevet, ormar i radni sto, a pored toga jasno moraju biti odredjene celine za igru, odmor i ucenje.

u, odmor i ucenje.

Mala-decja-soba

Krevet ili sofa na razvlacenje su dobra ideja ukoliko je decija soba mala, da bi ostalo dovoljno mesta za ucenje i igru kada krevet nije u upotrebi. Krevet koji odaberete takodje bi trebalo da sadrzi i prostor za odlaganje posteljine ili garderobe, jer Vam u maloj prostoriji svaki prostor za skladistenje mnogo znaci.

15217470626432

Radni sto bi trebalo da bude jednostavnog dizajna i da, po mogucstvu, stoji pored prozora. Ugaoni radni sto je takodje vrlo interesantan i praktican, samo ne bi trebalo da bude suvise sirok da ne bi bespotrebno zauzimao mnogo prostora. Stona i podna lampa su takodje potrebne – stona za ucenje, a podna pored kreveta za citanje uvece.

male-decije-sobe-11

Sredina sobe bi trebalo da ostane prazna i taj prostor moze da bude predvidjen za igru. Tepih veselih boja ucinice sobu interesantnijom, a trebalo bi da predvidite i mesto za odlaganje igracaka nakon igre, ukoliko je dete malo.

decija-soba-odlaganje

Svaki slobodan cosak iskoristite za prostor za skladistenje. To moze biti ugradni plakar od poda do plafona, ugaoni ormar, ormarici na zidu iznad kreveta i slicno. Iznad ili pored radnog stola bi trebalo obezbediti i otvorene police za odlaganje knjiga i raznih sitnica.

male-decije-sobe-1