Kako odabrati pravi dušek

S obzirom na tako širok asortiman, često je vrlo teško odabrati pravi proizod, i tada nam se čini da smo mogli napraviti i bolji izbor da smo imali više vremena ili informacija. Ova pravila važe i za kupovinu dušeka. Da biste mogli da budete produktivni tokom dana, potrebno je da imate kvalitetan san, a za to Vam je potreban odgovarajući dušek. Evo par saveta kako da upravo takav odaberete.

litetan san, a za to Vam je potreban odgovarajući dušek. Evo par saveta kako da upravo takav odaberete.

91458813

U kupovinu dušeka idite kasno popodne i obavezno ga isprobajte. Jutro nije pravo vreme za odabir dušeka jer ste tada odmorni, ali kasnije u toku dana kada Vam je potrebno da se odmorite, moći ćete da procenite da li Vam taj dušek zapravo odgovara.

391988590

Većina dušeka koji se mogu naći na tržištu su mešanog tipa, a to znači da su u donjem delu opruge, a u gornjem neko punilo. Dušeci sa žičanim opružnim jezgrom su oni kod kojih opruge od kojih je sačinjeno jezgro ublažavaju snagu žice u dušeku i obezbeđuju dobru cirkulaciju. Dobra ventilacija sprečava pojavu vlage, obezbeđuje cirkulaciju vazduha i održavanje higijenskih uslova.

download

Dušeci sa džepičastim opružnim jezgrom se tako nazivaju jer se kod njih opruge spajaju u jednu celinu posebnom tehnikom ušivanja tako da se svaka od njih nađe u posebnom “džepiću”. Zbog toga svaka opruga može, bez uticaja na druge, da reaguje na opterećenje. Zbog navedenih osobina i činjenice da se kod takvih dušeka koriste opruge od žice manjeg prečnika, oni su izuzetno udobni i pružaju odličnu potporu telu tokom sna.

images

Dušeci sa jezgrom od raznih penastih materijala postaju sve popularniji jer se takvi materijali prilagođavaju telu i daju adekvatnu podršku kičmenom stubu. Kada je u pitanju memorijska pena, tu treba obratiti pažnju na gustinu: ako je gustina prevelika, reagovaće na toplotu, a na pritisak veoma malo, dok je kod premale gustine situacija obrnuta. Pored toga, tu je i latex – penasti materijal koji poseduje hipoalergensko dejstvo, a takvi dušeci spadaju u visoko kvalitetne. Najbolja je kombinacija sa džepičastim oprugama u jezgru i latexom u gornjem sloju, jer takvi dušeci obezbeđuju idealnu potporu telu tokom sna a dugotrajni su i elastični.