Par saveta za postavljanje pločica u kupatilu

Pre nego što rešite da sami postavljate pločice u svom kupatilu, trebalo bi da znate da je to jako zahtevan posao i da vek trajanja pločica zavisi upravo od toga kako ih postavite. Cilj je dobiti kupatilo koje će biti podjednako lepo i funkcionalno i služiti Vas dugi niz godina. Da bi Vam kupatilo izgledalo moderno jako dugo, trebalo bi da odaberete neki univerzalni dezen u Vašim omiljenim bojama umesto da se vodite trenutnim trendovima u uređenju. Samo postavljanje pločica zavisi od više uslova, a to su Vaša veština, alat koji imate i vrsta pločica koju ste odabrali.

upatilo izgledalo moderno jako dugo, trebalo bi da odaberete neki univerzalni dezen u Vašim omiljenim bojama umesto da se vodite trenutnim trendovima u uređenju. Samo postavljanje pločica zavisi od više uslova, a to su Vaša veština, alat koji imate i vrsta pločica koju ste odabrali.

images преузимање

Jedno od najvažnijih pravila koja treba poštovati jeste da prvo lepite zidne, a potom podne pločice. Pored toga, preporučuje se postavljanje pločica sve do plafona da bi se izbegla buđ. Ne mešajte zidne i podne pločice. Podne su izdržljivije od zidnih i neće pucati kada budete postavljali sanitariju. Pre početka lepljenja zidnih pločica odredite širinu fuge kako biste na kraju dobili podjednak razmak između pločica. To možete uraditi postavljanjem tzv. „krstića“.

преузимање (1) plocice-neutralnih-tonova

Kada je u pitanju postavljanje podnih pločica, bitno je zapamtiti da se one ne postavljaju ravno, već pod malim nagibom ka slivniku za oticanje vode. Ovo je važno jer tako neće doći do izlivanja vode u druge prostorije u slučaju poplave u kupatilu. Zbog potrebe za ovim nagibom, praktičnije je birati pločice koje su manjih dimenzija jer se one lakše postavljaju.

bathroom-accessories big_afina8b

Po pravilu, fug masa se postavlja 24h nakon lepljenja pločica. Posle 10-ak minuta treba višak ove mase skinuti mokrim sunđerom. Nemojte predugo čekati da to uradite jer vremenom postaje sve teže skinuti fug masu sa pločica.