Ukras dvorišta – živa ograda

Ako se dvoumite oko toga koja bi ograda bila najprikladnija za Vašu kuću i dvorište, odlučite se za živu ogradu – uvek je prijatnije gledati u zelenilo nego u neki veštački materijal. Lekovito dejstvo zelenila na čoveka je poznato – boravak u parku ili bašti punoj zelenila će svakoga osloboditi napetosti i nervoze. Zato je dobra ideja okružiti se prirodom kad god je to moguće, pa zašto onda ne zasaditi živu ogradu oko kuće?

a osloboditi napetosti i nervoze. Zato je dobra ideja okružiti se prirodom kad god je to moguće, pa zašto onda ne zasaditi živu ogradu oko kuće?

31 živice-žive-ograde

Pored toga što dobro utiče na raspoloženje, živa ograda ostavlja i jak vizuelni utisak. Vrlo je popularna i zbog toga što je možete oblikovati po svojoj želji. Ove ograde su mnogo praktičnije od svih drugih ograda od veštačkih materijala, pa čak i drveta. Njihov miris, zelenilo i zvuci na vetru imaju pozitivan uticaj na čoveka, a same biljke ne zahtevaju previše pažnje.

преузимање images

Ovaj zimzeleni buš možete videti u najrazličitijim formama. Mogu da budu visine od pola metra pa sve do 2 metra, a ima i onih žbunastih biljaka koje cvetaju, što ovakvu vrstu ograde čini još lepšom. Ukoliko ne želite, živu ogradu čak i ne morate da podrezujete, i u slučaju da ne volite pravilne geometrijske oblike, trebalo bi da odaberete odgovarajuću vrstu biljke. Osim toga, životni vek živih ograda je mnogo duži od veka ograda od drugih materijala.

brest berberis_velika