Kako odabrati radnu ploču za kuhinju

Radna ploča je sastavni deo kuhinje a njeno postavljanje je jedan od poslednjih radova na kuhinji. Radna ploča kuhinji daje poseban izgled, a pored velikog izbora materijala i dezena, Vaš izbor zavisi samo od Vašeg ukusa i novca koji se odredili za izradu ili kupovinu kuhinje. Pri odabiru radne ploče potrebno je da obratite pažnju na karakteristike materijala od kog je napravljena, a potom i na dezen i boju. Ona bi trebalo da bude takva da se lako održava, a takođe bi trebalo da bude otporna na ogrebotine, hemikalije i toplotu, jer će tim uticajima biti svakodnevno izložena.

ne ploče potrebno je da obratite pažnju na karakteristike materijala od kog je napravljena, a potom i na dezen i boju. Ona bi trebalo da bude takva da se lako održava, a takođe bi trebalo da bude otporna na ogrebotine, hemikalije i toplotu, jer će tim uticajima biti svakodnevno izložena.

double-glassgranite_countertops

Drvene radne ploče se lako postavljaju i uklapaju sa drugim materijalima. Međutim, one imaju tu manu što ne trpe vlagu i lako se oštećuju, pa nisu preporučljive za kuhinje koje se svakodnevno koriste.

f6ba3697acb19aaf9b7edf8615e8d97e_header RTEmagicC_2013_09_03_Radne_ploce_1.jpg

Laminirane radne ploče su jeftinije od ostalih materijala, dobro podnose tehnička oštećenja i otporne su na fleke. Kako dobro podnose vlagu, možete ih brisati mokrom krpom, ali mana im je to što loše podnose visoke temperature.

granite-laminate-kitchen-countertops-deluxe-laminate-kitchen-countertops- преузимање

Granitne i mermerne radne ploče su izrađene od prirodnog materijala koji je otporan na visoke temperature i oštećenja. Ove ploče su jednostavne za održavanje i na njima ne ostaju fleke. Zbog svih prednosti, one su skuplje od ostalih. Ipak, i one imaju manu – lomljive su ako na njih padne veći teret.

blog_granite_counter преузимање (1)

Staklene radne ploče daju poseban utisak luksuza i sofisticiranosti. Posebno su praktične za male kuhinje, jer svojstva stakla čine da prostorija izgleda veće. Zahvaljujući zaštitinoj foliji, staklo se neće rasprsnusti ako dođe do pucanja. Naravno, ove ploče se teže održavaju, a staklo se lako može oštetiti.

Glass-Counter-tops-Cost-4 images

Radne ploče od kompozitnih materijala spajaju lepotu keramike i izdržljivost kamena. Ove ploče se lako održavaju i otporne su na fizička oštećenja, a kompozitni materijali imaju antibakterijska i antialergijska svojstva.