Izdavanje stanova – saveti za zakupce i zakupodavce

Bilo da ste zakupac ili zakupodavac, trebalo bi da budete upućeni u osnovne stavke koje se tiču izdavanja stanova. Kako bi obe strane bile zadovoljne, potrebno je ustanoviti prava i obaveze osobe koja izdaje stan, kao i osobe koja uzima stan u zakup. Da biste izbegli eventualne probleme kasnije, evo na šta treba da obratite pažnju prilikom izdavanja stana ili uzimanja istog u zakup.

, evo na šta treba da obratite pažnju prilikom izdavanja stana ili uzimanja istog u zakup.

преузимање (4)

Ako ste zakupac, bez obzira na to da li potpisujete ugovor ili ne, sa zakupodavcem obavezno razmenite sve lične podatke. Međutim, ako je u pitanju stan koji se izdaje preko ovlašćenog lica, potrebno je da tražite ovlašćenje vlasnika stana da ovlašćeno lice zaista ima pravo da stan izda. Pored zakupnine, obratite pažnju na to koje su Vaše dodatne obaveze. To su uglavnom računi za električnu energiju, održavanje zgrade i drugi troškovi. Napravite razliku između tekućeg i investicionog održavanja stana. Tekuće održavanje obuhvata samo održavanje stana u čistom stanju i za to je odgovoran zakupac. Međutim, investiciono održavanje obuhvata elemente kao što su instalacije, vodovod i slično, a to bi trebalo da bude obaveza zakupodavca. Bitna stavka kod dogovora sa zakupodavcem jeste otkazni rok, odnosno odredite koliko dana unapred morate najaviti otkaz.

images (1)

Ako dajete stan u zakup, pre nego što odredite cenu, istražite tržište tako da Vaša cena ne bude ni previsoka ni preniska. Pri prvom susretu pokušajte da saznate što više o budućem zakupcu, jer je vrlo bitno da znate ko je osoba kojoj izdajete svoj stan. Osim ako nije drugačije navedeno u ugovoru, cena za zakupninu koju ste odredili na početku važi do kraja ugovora. Pored zakupnine, poželjno je da od zakupca tražite i depozit u visini jedne mesečne zakupnine. Na taj način ćete biti obezbeđeni u slučaju da otkrijete da zakupac nije izmirio neke račune ili je oštetio stan. Ukoliko po isteku ugovora otkrijete da je zakupac ispunio sve svoje obaveze, ovaj depozit mu se vraća. Sledeća bitna stavka je određivanje datuma do kog zakupac treba da plati zakupninu. Tolerancija treba da postoji, ali neki rokovi se moraju poštovati. Ukoliko se obe strane slože, u ugovoru se može navesti da zakupodavac može da obiđe stan jednom mesečno i pregleda plaćene račune.

images