Interesantan enterijer potkrovlja

Savremeni pristup potkrovljima bitno se razlikuje od nekadašnjeg – dok su se ranije tavanske prostorije koristile za odlaganje nepotrebnih stvari, u savremenom dobu se potkrovlje pametno oprema i koristi kao dodatna soba, kancelarija, soba za igru ili dečija igraonica. Mogućnosti su velike, samo je potrebno da pre opremanja proučite prostor i potpuno ga prilagodite svojim potrebama pravilnim izborom i rasporedom nameštaja. Ipak, uređenje potkrovlja često predstavlja izazov i evo nekih stvari koje tom prilikom treba imati na umu.

samo je potrebno da pre opremanja proučite prostor i potpuno ga prilagodite svojim potrebama pravilnim izborom i rasporedom nameštaja. Ipak, uređenje potkrovlja često predstavlja izazov i evo nekih stvari koje tom prilikom treba imati na umu.

images преузимање (2)

Potkrovlja često imaju kosi krov i to je prvi problem koji treba rešiti. Zbog ovakvog krova se često gube kvadrati a ormari standardne veličine se ne mogu koristiti. Zato je preporuka da se kosine i niži delovi koriste za zanimljive police za TV i odlaganje sitnica a da se na zid pune visine smeste regali. Delovi koji su niži od 170 cm se takođe mogu  iskoristiti za krevet ili garniture za sedenje, bitno je izbeći funkciju prolaza. Ukoliko potkrovlje nema zid pune visine koji bi bio pogodan za ormane, okrenite se izradi nameštaja po meri i tako ćete maksimalno iskoristiti prostor. Birajte otvorene police koje se mogu prilagoditi tako da stanu u ugao – iskoristite svaki delić prostora.

преузимањепреузимање (1)

Kako potkrovlja uglavnom nemaju veliku kvadraturu, a kosi krov predstavlja dodatni izazov, probajte da pronađete nameštaj koji ima prostor za odlaganje. Kreveti sa fiokama i taburei sa praznom unutrašnjošću su vrlo praktični za odlaganje posteljine i sličnih stvari. Ukoliko potkrovlje ne dobija dovoljno prirodne svetlosti, unesite veštačku uz pomoć stonih i podnih lampi i ugradnih sijalica. Podna lampa kod garniture za sedenje je estetski lep dodatak, ali i vrlo praktičan. Dekoracije treba smanjiti na minimum da ne biste pretrpali i dodatno zagušili pomalo mračan prostor. Prirodno cveće i po neka slika na zidu je sve što Vam je potrebno od detalja.

images (1) преузимање (3)

Ukoliko i dalje budete imali neki slobodan ugao koji ne znate kako da iskoristite, pretvorite ga u kutak za čitanje i odmor. Sve što Vam je u tom slučaju potrebno jeste sofa, stočić i podna lampa i Vaša oaza je gotova. Ako je ugao premali za tako nešto, drugo rešenje je polica za knjige. Izbegavajte mešanje stilova – to može biti kontraproduktivno. Odaberite jedan stil u uređenju enterijera i primenite ga u celom potkrovlju da biste dobili skladan i uredan prostor.

images (2) images (3)