Feng shui: Boje u enterijeru

Feng shui je stara kineska mmudrost koja u doslovnom prevodu znači „Vetar i voda“, a bazira se na osnovnih pet elemenata u prirodi – vatra, metal, drvo, zemlja, voda. Feng shui srtučnjaci savetuju biranje boja na principu kombinovanja ovih elemenata i njihovom kružnom ciklusu. Ovaj ciklus ukazuje na harmoniju i disharmoniju, a svaki od navedenih elemenata ima sopstvene boje koje zajedno sa elementom šire energiju. Evo kako da, imajući u obzir pravila feng shuija, odaberete boje za svoj dom.

s ukazuje na harmoniju i disharmoniju, a svaki od navedenih elemenata ima sopstvene boje koje zajedno sa elementom šire energiju. Evo kako da, imajući u obzir pravila feng shuija, odaberete boje za svoj dom.

преузимање (1)  преузимање (7)

 

Zelena je boja svesnosti, simbolizuje biljni svet i povezujemo je sa prirodom. Ona simbolizuje rast i vitalnost i koristi se za uspostavljanje ravnoteže, pa je odličan izbor za spavaće i dnevne sobe. Pored toga što u isto vreme deluje opuštajuće i energično, previše zelene boje takođe može da učini ljude previše opuštenima i ležernima. Iz tog razloga se savetuje kombinovanje ove boje sa narandžastom ili crvenom.

преузимање преузимање (3)

Crvena je boja moći i povezuje sa sa snagom, ljubavlju i radošću i zbog toga pomaže u lečenju  depresije i anksioznosti. Ona je dobra za trpezarije jer stimuliše apetit ali je loš izbor za hodnike i prostorije u kojima borave bolesni i stariji ljudi. Pored toga, previše crvene može imati negativan uticaj – izaziva razdražljivost, glavobolju, bes i slično.

преузимање (2) images

Žuta je boja sunca i simbolizuje strpljenje pa se koristi da oživi prostor i poboljša raspoloženje, kao i za  podsticanje aktivnosti. Pozitivno deluje na nervni sistem i smatra se odličnom bojom za kuhinje, dnevne sobe i prostorije okrenute ka severu, ali je loš izbor za spavaće sobe. Povedite računa o količini ove boje – previše žute asocira na kukavičluk i strah.

преузимање (4) 509a389be744f906650001fb

Plava boja predstavlja želju za znanjem i označava sve ono što je nepoznato i treba da se otkrije. Ona simboliše poverenje i sigurnost, i pomaže u stvaranju tajanstvenog ambijenta. Pozitivo utiče na ukućane kada se nalazi u kupatilu ili radnoj sobi, ali je zato treba izbegavati u dečijim sobama i hladnim prostorijama.

преузимање (6) преузимање (5)

Bea simboliše čistotu, veru i nevinost. Bez obzira na to što ističe harmoniju, ona u velikim količinama može delovati neprijateljski, pa je treba kombinovati sa nekim drugim, toplijim bojama. Izbegavajte je u hladnom i radnom prostoru.

преузимање (8) dnevne-sobe-now-by-hülsta-2