“Clausula intabulandi” – Sta je ona i cemu sluzi

Bilo da je u pitanju prodaja, razmena ili neki drugi vid sticanja i prenosa apsolutnih prava na neku nekrentinu, sigurno cete se susresti sa pojmom “clausula intabulandi”, koji je vazan element mnogih ugovora. Pri kupoprodaji nekretnine obavezno treba proveriti da li u ugovoru postoji ova klauzula, jer je to zapravo saglasnost koju daje prodavac da se kupac moze uknjiziti u katastru nepokretnosti uknjiziti kao novi vlasnik, i to bez ponovne saglasnosti ili licnog prisustva.

ova klauzula, jer je to zapravo saglasnost koju daje prodavac da se kupac moze uknjiziti u katastru nepokretnosti uknjiziti kao novi vlasnik, i to bez ponovne saglasnosti ili licnog prisustva.

download

Clausula intabulandi moze biti sastavni deo ugovora, i tada se daje pri zakljucenju i overi kupoprodajnog ugovora, ili moze biti samostalni dokument. U svakom slucaju, ova izjava mora biti sudski overena da bi bila vazeca. Jedino je u tom slucaju mozete priloziti kao dokaz u slucaju da se susretnete sa nekim problemima prilikom uknjizbe.

download (2)

Obavezni elementi clausule intabulandi su tacni podaci o nepokretnosti i maticni broj i adresa prethodnog vlasnika. Da se ne bi desilo da prodavac ne zeli da potpise ovakvu izjavu, sve detalje treba dogovoriti pre potpisivanja ugovora i isplate celokupne sume. Cak i ako stan koji kupujete nije uknjizen, trazite da Vam prodavac potpise ovu izjavu, da biste mogli da ga uknjizite kada se za to stvore potrebni uslovi.

download (1)