Bezbedna kupoprodaja – Koraci do sigurne kupovine nekretnine

Proces kupoprodaje nekretnine može biti komplikovan ali je najbitnije da sve prođe u redu tako da je važno da budete upoznati sa osnovnim koracima kako biste znali na šta da obratite posebnu pažnju. Evo koji su najbitniji koraci u procesu kupoprodaje nekretnine.

1

venekretnine.com/blog-images/uploads/2016/09/1.jpeg">1

Nakon što sa vlasnikom nekretnine dogovorite cenu, na red dolazi isplata kapare. Ona se isplaćuje u trenutku potpisivanja predugovora i obično iznosi 10% od ukupne cene i isplaćuje se kao garancija da prodavac neće odustati od prodaje i kako bi mogao da izmiri eventualna dugovanja vezana za nekretninu.

2

Predugovor se potpisuje kada su sve pojedinosti dogovorene i sadrži sve bitne elemente budućeg ugovora, kao i datum i način isplate celokupne sume nekretnine. Tu se takođe precizira i datum kada će prodavac napustiti nekretninu i ostavlja se rok za plaćanje dugova nakon čega se dokazi o isplati prilažu ostatku dokumentacije.

3

Da dan potpisivanja ugovora, kupac može još jednom da pregleda nekretninu, a potom zajedno sa prodavcem odlazi kod advokata radi potpisivanja ugovora kada prodavac prilaže nov izvod iz katastra i dokaze o izmirenim dugovanjima. Nakon overe potpisa u sudu, odlazi se u banku radi prebacivanja novca na račun prodavca pri čemu se plaća i provizija.

4

Za prebacivanje brojila i računa za vodu i druge komunalije potrebno da je samo da kupac ode u odgovarajuće preduzeće i podnese zahtev zajedno sa kopijom kupoprodajnog ugovora.