Kako da uredite dvoriste u kome cete dugo uzivati

Dvoriste cini prostor oko kuce ne samo lepsim, vec i prijatnijim za zivot. Ipak, uredjenje baste uz maksimalno iskoriscavanje prostora moze biti pravi izazov. Potrebno je razraditi ideju i pravilno odabrati biljke jer one mogu stititi od vetra i snega zimi a pruzaju hladovinu leti. Evo par saveta koji ce Vam pomoci u tome da stvorite bastu u kojoj cete dugo uzivati.

a koji ce Vam pomoci u tome da stvorite bastu u kojoj cete dugo uzivati.

download (3)

Bastu treba tretirati kao deo Vaseg doma, ona cak moze biti i produzetak dnevnog boravka, cime unutrasnjost Vase kuce postaje jos udobnija i prijatnija. Iskoristite dekorativne biljke da povezete bastu i kucu u jednu celinu i zivu ogradu da stvorite granice Vase baste i povecate dozu privatnosti unutar Vaseg poseda.

garden-inside-living-room

Bez obzira na to koliko Vam je basta velika ili mala, uvek se moze naci mesta za stabla. Ako Vam je prostor vrlo ogranicen, odlucite se za mala stabla, ali ce ona velika bolje isticati prostranost i raskos velike baste. Pre nego sto se odlucite za neku vrstu, uzmite u obzir velicinu krosnje za par godina, da se ne bi desilo da ih morate seci zbog pogresne procene i lose odabranog mesta.

amazing-simple-home-garden-design-with-grass-bushes-and-small-trees-plus-canopy-and-wood-bench

Kada je u pitanju travnjak, vrlo je vazno da mu pruzite adekvatnu negu, a tu se podrazumeva kosidba, navodnjavanje i zastita od korova. Osim toga, tu je i djubrenje zahvaljujuci kome trava postaje otpornija na bolesti i susu, a zalivanje treba praktikovati u ranim jutarnjim ili kasnim vecernjim satima.

download

Ziva ograda nije samo dekorativna, vec ima i zastitnu ulogu – stiti od vetra i buke sa ulice, a i obogacuje vazduh kiseonikom. Kada su u pitanju vrste, postoje one niske, ali i one koje rastu 2 metra, a mozete birati i izmedju slobodno rastucih i oblikovanih. Redovno zalivanje je obavezno, a preporucuje se i povremeno prihranjivanje, okopavanje i orezivanje.

31