Behaton ploče ili keramika – koje je pravo rešenje za eksterijer

Sa dolaskom proleća dolazi i pravo vreme da se počne sa razmišljanjem o uređenju bašta, terasa i dvorišta. Uz toliko mogućih rešenja i pogodnih materijala, odluka nije laka. Pri odabiru odgovarajuće podne obloge za eksterijer, treba obratiti pažnju na cenu, ali i funkcionalnost i estetiku. Najčešći materijali koji se koriste za eksterijer su keramika i behaton. Ako se dvoumite između ove dve vrste podloga, evo nekih njihovih prednosti i mana koje će Vam verovatno olakšati izbor.

ku. Najčešći materijali koji se koriste za eksterijer su keramika i behaton. Ako se dvoumite između ove dve vrste podloga, evo nekih njihovih prednosti i mana koje će Vam verovatno olakšati izbor.

603-keramicke-plocice-za-terasu slajder2-628x250

Behaton se postavlja brzo i lako, nije skup i odličan je izbor za postavljanje na velikim površinama. Pre postavljanja, teren je potrebno izravnati i prekriti peskom debljine od 4-6 cm na koji se nanose behaton ploče i fuguju se peskom. Velika prednost behaton ploča jeste postojanje prirodne drenaže pa se vlaga ne zadržava na površini, dok je jedna od osnovnih mana ovog materijala smanjen izbor pri odabiru boja i oblika.

преузимање (1) ploce

Za terase, balkone i delove oko bazena je keramika najčešći izbor. Njena prednost u odnosu na behaton ploče je ta što nije porozna a što se tiče estetskog momenta, izbor je veliki. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju prii kupovini keramike za spoljnu upotrebu jeste da ona bude otporna na mraz i klizanje, a da gornji sloj ne bude gladak i sjajan. Ako kupujete keramiku za natkrivene terase, ona može biti glatka, ali ne i sjajna, što će olakšati održavanje. Postavka spoljne keramike može se uraditi klasičnim lepljenjem ili „suvom“ postavkom. Kod ovakvog načina postavljanja, pločice se ne lepe već se samo ređaju, a najbitnije je da se fuge ne popunjavaju fug masom već silikonskim štapićima. Razmak između pločica je neophodan da ne bi dolazilo do pucanja i odvajanja pločica od podloge.

dvoriste1 603-plocice-za-spoljasnju-upotrebu