OSB ploče za enterijer i eksterijer – osobine i ugradnja

OSB ploče su doživele pravi preporod i sve se češće sreću u enterijerima, ali i eksterijerima, kako zbog svojih karakteristika, tako i zbog niske cene po kojoj se mogu nabaviti. Imaju odlične mehaničke karakteristike i otporne su na vlagu i, kao materijal koji se sastoji od presovanih delića drvne građe, često se koristi za podove, zidove, krovne konstrukcije i slično. U zavisnosti od načina obrade ivica OSB ploča, razlikujemo ploče sa žljebovima na dve strane, ploče sa žljebovima na četiri strane i ploče sa ravnim ivicama. Evo još nekih bitnih stvari koje treba da znate o osobinama i ugradnji OSB ploča.

ića drvne građe, često se koristi za podove, zidove, krovne konstrukcije i slično. U zavisnosti od načina obrade ivica OSB ploča, razlikujemo ploče sa žljebovima na dve strane, ploče sa žljebovima na četiri strane i ploče sa ravnim ivicama. Evo još nekih bitnih stvari koje treba da znate o osobinama i ugradnji OSB ploča.

osb potkrovlje oblaganje uhlik-architekti-forest-retreat-osb

Kao što je to slučaj i sa brodskim podom, laminatom i drugim materijalima čija je osnovna sirovina drvo, potrebno je pri ugradnji ostaviti rastojanje između površine poda i zidova prostorije da bi se obezbedio prostor za nesmetano širenje i skupljanje ovog materijala usled promena temperature i da bi se sprečilo podizanje poda. Poželjno je da se pri ugradnji OSB ploča ostavi najmanje 12 mm slobodnog prostora između ploče i zida, a ovaj prostor neće biti vidljiv jer se prekriva lajsnama. O tome ne treba brinuti ako se odlučite za OSB ploče sa žljebom, jer je kod njih ova distanca fabrički napravljena. One se za konstrukciju mogu pričvrstiti ekserima ili lepljenjem, a mogu se čak primeniti i oba načina istovremeno. Ploče se duž potkonstrukcije zakucavaju ekserima na svakih 30 cm, a duž ivice ploče na svakih 15 cm, i to 1cm od spoljašnje ivice ploče.

images преузимање

Lepeza upotrebe OSB ploča je veoma široka. One se mogu koristiti za izradu nameštaja, podova, kao i za oblaganje podne, zidne i krovne konstrukcije, i to i sa spoljašnje kao i sa unutrašnje strane. Zbog njihovih neravnih površina, ploče se često iz estetskih razloga ostavljaju vidljivima, ali je moguće i prekriti ih lakovima. Ukoliko OSB ploče koristite za unutrašnje strane zidova ili krovnu konstrukciju, proporučljivo je da se preko njih postave gips-kartonska ploče kako bi se smanjio uticaj isparenja na kvalitet vazduha u enterijeru.

1846356 2012-10-4_osb_ploce_superfinish_1250x2500_utor_pero(1)