Zeleni krov za jednistven dom

Ako ste skloni ekoloskim resenjima kad god je to moguce ali u isto vreme zelite da Vas dom bude udoban i topao zimi a svez leti, onda je zeleni krov pravi izbor za Vas. Zeleni krov je odlican nacin da se izbegne tradicionalna opcija, a da pritom dobijete i odlicnu spoljnu izolaciju. Pored svega toga, ovakav krov moze posluziti i kao terasa i postati izuzetno atraktivan cvecnjak.

oga, ovakav krov moze posluziti i kao terasa i postati izuzetno atraktivan cvecnjak.

green roof aech daily

Zeleni krovovi su odlicna zastita od toplote i hladnoce, a stite i hidroizolaciju krova od variranja temperature i UV zracenja, cime produzuju zivotni vek krova.  Zahvaljujuci svojim osobinama, zeleni krovovi redukuju buku. Nagib ovakve vrste krova ne sme biti veci od 40 stepeni zbog erozije i kompaktnosti, pa tako mozete stvoriti izuzetno atraktivnu i jedinstvenu terasu.

Green-Roof-Pictures-12

Tacno je da su troskovi ugradnje ovakvog krova daleko veci od toskova pri ugradnji klasicnog krova, ali zahvaljujuci ustedi za grejanje, odnosno hladjenje, ova investicija ce se ispostaviti kao isplativa. Jos je bitno znati da postoje dve vrste zelenih krovova, a to su ekstenzivni i intenzivni. Ekstenzivni zeleni krovovi pruzaju laganu vegetaciju koja ne zahteva mnogo odrzavanja, a njihova masa moze ostati ispod 70 kg po kvadratnom metru. Intenzivni zeleni krovovi nude vecu mogucnost dizajniranja – mozete stvoriti vrt na krovu ili cak posaditi cvece, ali ovakvi krovovi zahtevaju mnogo vecu negu nego oni ekstenzivni.

semi-intenisve