Drvena, PVC ili aluminijumska stolarija – koji je pravi izbor

Pri odabiru stolarije za kuću ili stan treba uzeti u obzir više faktora, kao što su zgled koji želite da postignete, Vaš budžet za ovaj poduhvat, izolovanost od spoljašnje buke, i funkcionalnost uopšte. Dobar rezultat u svakom smislu daće kombinacija energetski efikasnog prozorskog rama ili materijala za vrata i odgovarajuće vrste stakla. Najpopularniji materijali za prozore i vrata jesu drvo, PVC i aluminijum, a svaki od ovih materijala ima svoje pozitivne i negativne strane.

ili materijala za vrata i odgovarajuće vrste stakla. Najpopularniji materijali za prozore i vrata jesu drvo, PVC i aluminijum, a svaki od ovih materijala ima svoje pozitivne i negativne strane.

преузимање con-084 conservatory white edwardian dwarf wall


Drvo je dugo bilo jedina opcija kada su u pitanju prozori i vrata, pa je čak i nakon pojave novih i modernih materijala ono ostalo na prvom mestu. Ono je prirodan termoizolacioni materijal koji se lako obrađuje i može se prefarbati u željenu boju, a prostoru daje prirodan utisak. Međutim, drvo zahteva redovno održavanje, a ukoliko je element napravljen od drveta izložen vremenskim uticajima, može doći do truljenja, čime se gubi osnovna funkcija vrata ili prozora. Ipak, uz redovno održavanje, drvena stolarija može da traje vrlo dugo.

images (1) images
Prozori i vrata od PVC-a se mogu naći po veoma povoljnim cenama, trajni su i energetski efikasni. Polivinil hlorid – PVC ima mnoge prednosti. On ne zahteva nikakvo održavanje, a ogrebotine i druga manja oštećenja se ne njemu ne vide zahvaljujući tome što je boja u samom materijalu. Proizvođači dodaju različite elemente u recept za pravljenje PVC-a da bi dobili određene karakteristike krajnjeg proizvoda, i upravo ti elementi određuju kvalitet vrata i prozora i njihovu otpornost na vremenske uticaje.

prozor pvc images (2)
Kada se radi o estetici objekta, aluminijumski prozori su oduvek bili lak izbor. Uzan aluminijumski ram omogućava maksimalan pogled, a ovi prozori su veoma čvrsti, otporni i trajni. Takođe, oni su lagani i ne menjaju izgled tokom vremena , a zahvaljujući napretku tehnologija rešen je i problem temperaturne provodljivosti. Aluminijumski ramovi su dobili termoizolacione slojeve i toplotne barijere koje ranije nisu imali, zbog čega je zimi hladan vazduh prolazio kroz prozorski ram i hladio unutrašnjost kuće ili stana, a leti je vrelina ulazila u enterijer, stvarajući vrlo neprijatnu atmosferu.

PVC_stolarija-roletne-133 alu_stolarija_1360444555482eff5c8