Kako boje u enterijeru uticu na Vase rapolozenje

Pri uređenju enterijera, boje zidova su važan dekorativni element. Pored toga što utiču na lepotu i udobnost Vaše kuće ili stana, boje takođe utiču na Vaše raspoloženje, emocije i energiju. One Vas mogu ispuniti pozitivnim ili negativnim emocijama, te je stoga pravilan odabir boja za određene prostorije od velikog značaja. Premda svako ima boje koje čine da se oseća ugodno, ipak se treba upoznati sa psihološkim uticajem pojedinih boja na raspoloženje.

ređene prostorije od velikog značaja. Premda svako ima boje koje čine da se oseća ugodno, ipak se treba upoznati sa psihološkim uticajem pojedinih boja na raspoloženje.

преузимање (1)images


Plava boja asocira na mir i zaštitu i podstiče intelektualne misli. Odličan je izbor za kupatila i spavaće sobe, ali ne i za trpezarije, s obzirom na to da smanjuje apetit. Plava podstiče koncentraciju, pa je pogodna i za radne sobe.

преузимање преузимање (2)
Crvena boja se vezuje za energiju, optimizam i toplinu. Ona je emocionalno najintezivnija, strastvena boja koja ubrzava rad srca, ali i povećava apetit, pa se može koristiti u trpezarijama. Kao i sa svim intenzivnim bojama, i sa crvenom treba biti pažljiv pri izboru nijanse i veličine površine na kojoj će se naći.

crvena_trpezarija dnevni_boravak_paron_xtra
Žuta boja je vezana za sunčevu svetlost i podstiče kreativnost, što je čini odličnim izborom za kuhinje, trpezarije i radne sobe. Ova optimistična boja koja podiže raspoloženje i koncentraciju je pravi izbor za dečije sobe. Zbog toga što dočarava sunce, preporučuje se u tamnim hodnicima. Međutim, treba da budete pažljivi pri izboru nijanse – suviše jarka boja može izazvati nervozu ukoliko je u prostoriji gde često i dugo boravite.

Yellowdiningroom 526ba78b194a1žuti_zidovi_u_dečijoj_sobi
Narandžasta boja asocira na toplinu, sigurnost i stabilnost. Zbog toga se najbolje uklapa u dnevne sobe, ali i trpezarije, pošto je poznato da podstiče apetit. S obzirom na to da daje osećaj ugodnosti, energičnosti i pristupačnosti, preporučuje se za sobe za porodično druženje. Psiholozi je preporučuju i za dečije sobe jer se veruje da stimuliše intelektualni razvoj i potpomaže formiranje stabilne ličnosti.

преузимање (4) преузимање (3)
Zelena boja je povezana sa prirodom i stabilnošću i podstiče koncentraciju. Zbog ovih svojstava, možete je iskoristiti u radnim sobama. Ona pruža osećaj harmonije i povezanosti sa prirodom, pa je možete u dnevnoj sobi ukombinovati sa drvenim elementima i dobiti svoju malu oazu.

zelena 4.dnevna-soba-apartman-andjela
Ljubičasta podstiče kreativnost i vezuje se za luksuz i veselje, a često se može naći u spavaćim sobama, ali u svetlim nijansama, kao što je to boja lavande. Podstiče kreativnost i deca je bolje prihvataju od odraslih, što je čini pravim izborom za dečije sobe. Ako koristite intenzivnu nijansu, treba je izbegavati kao dominantnu boju u prostoriji.

decije-sobe (21) ljubičasta-spavaća-soba-4
Braon boja stvara osećaj topline u domu i vrlo je zahvalna za kombinovanje sa drugim bojama jer je neutralna. To je zemljana boja koja daje osećaj snage i umiruje. Premda je idealan izbor za dnevne sobe, može se koristiti i za sve druge prostorije.

преузимање (6) преузимање (5)