Gajenje citrusa u domu

Premda gajenje citrusnog drveta može biti zahtevno, uz pravilnu negu ove dekorativne biljke mogu Vam ukrasiti dom i dati divne, ukusne plodove. Veće oble saksije su najbolji izbor za sadnju citrusa, a možete ih gajiti iz semena ili iz biljke. Ipak, ako ih gajite iz semena, potrebno je na plodove čekati sedam i više godina, dok su mladice ili kalemi starijih biljaka pogodniji jer odmah daju plodove. Citrusi koji se gaje u kući su patuljaste biljke koje je bitno redovno podsecati, a pored ukusnih plodova, kuću će Vam ulepšati i mali beli cvetovi koji atraktivno izgledaju i lepo mirišu.

ve čekati sedam i više godina, dok su mladice ili kalemi starijih biljaka pogodniji jer odmah daju plodove. Citrusi koji se gaje u kući su patuljaste biljke koje je bitno redovno podsecati, a pored ukusnih plodova, kuću će Vam ulepšati i mali beli cvetovi koji atraktivno izgledaju i lepo mirišu.

1426018967_moj-vrt-limun-uzgojite-limun-u-domu-00 (10)

Prvo je potrebno odabrati adekvatnu posudu, a to bi bila ona koja je dovoljno velika a ne sužava se pri vrhu, jer bi Vam to otežalo obrađivanje i vađenje biljke iz posude. Ona takođe mora imati dobar sistem za dreniranje jer biljku treba zalivati svakih nekoliko dana. Povremeno je potrebno da poprskate lišće vodom i istuširate biljku. Cevčica za navodnjavanje je veoma korisna jer biljka tako direktno dobija vodu pa zato lepo i neprekidno raste.

download (2) download (1)

Citrusno drvo treba da dobija dovoljno svetlosti, odnosno pet do šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Prirodnu svetlost možete zameniti sa 40 vati fluorescentnog svetla iznad biljke. Tokom kasne zime, juna i avgusta, kada biljka aktivno raste, potrebno je koristiti kisela đubriva a svaki put kada zalivate biljku možete koristiti đubiva sa visokim nivoom azota i fosfora.

download (3) download