U par koraka do bezbednog stambenog kredita

Stambeni krediti, kao i svaki drugi, mogu biti vrlo rizicni i sigurno ne zelite da se nadjete u bilo kojoj neprijatnoj situaciji kada jednom resite da se upustite u takav poduhvat. Evo  sta treba da uradite da bi sve proteklo bez problema.

222

s/uploads/2016/07/222.jpeg">222

Najpre razmislite koji je to deo kucnog budzeta koji mozete da izdvojite za ratu. Tako necete ugroziti svoj stil zivota a imacete i predstavu o tome koji je to iznos kredita koji mozete sebi da priustite. Premda iznos kredita ili visinu rate mozete i sami da izracunate uz pomoc kreditnih kalkulatora, najbolje je da ovu vrstu informacija potrazite od banke. Iznos koji Vam banka odobri pruzice Vam pravi uvid u to koliko mozete da izdvojite za nekretninu, a da Vam to ne ugrozi kucni budzet.

223

Obidjite banke koje nude stambene kredite i raspitajte se o njihovim uslovima. Osim o duzini trajanja i postupku odobrenja kredita, obevezno se raspitajte i o kamatnoj stopi, koja moze biti promenljiva ili fiksna, sto cini i jednu od najvaznijih stavki ugovora o stambenom kreditu.

224

Raspitajte se i o dodatnim troskovima, kako biste se za njih unapred spremili. Tu se ubrajaju troskovi overe dokumentacije, kursne razlike, premije osiguranja i slicno. Pre potpisivanja ugovora, obavezno pitajte sve sto Vam nije jasno i zatrazite Plan otplate kredita. Kredit mozete smanjivati i prevremenom otplatom dela glavnice, cime umanjujete i ratu, ali i ukupan iznos kamate koji placate na kredit.