Stambeni krediti – Zastitite se pri podizanju kredita za kupovinu nepokretnosti

Velika vecina kupaca kuca i stanova dolazi u situaciju da se mora obratiti banci za stambeni kredit. Ako ste jedan od njih, morate biti upoznati sa svim pojedinostima kako se ne biste nasli u bezizlaznoj situaciji. Evo na sta tom prilikom treba da obratite paznju.

105

ekretnine.com/blog-images/uploads/2016/07/105.jpeg">105

Banka koja Vam odobri stambeni kredit zahteva da tu prenesete svoja primanja, pa je od najvece vaznosti da to bude ona koja zadovoljava sve Vase zahteve i potrebe. Izbor banke je od velike vaznosti, pa posetite par njih i raspitajte se o svim mogucim troskovima. To mogu biti troskovi administracije i osiguranja, ali i oni koji se ticu troskova vezanih za promet same nepokretnosti.

106

Troskovi na koje morate racunati su troskovi procenitelja i obrade kredita, osiguranje nekretnine, otvaranja racuna ako niste klijent date banke, troskovi sudske hipoteke, kao i godisnji trosak odrzavanja kreditnog racuna. Ipak je najbolje resenje da se u banci raspitate i o drugim mogucim troskovima.

107

Nakon sto definisete sumu koja Vam je neophodna, utvrdite i rok otplate kredita. Obe ove stavke ce uticati na Vas kucni budzet, pa je vrlo vazno da se uverite da takav kredit i rate koje cete isplacivati duzi vremenski period ne ugrozavaju osnovne aspekte Vaseg zivota.

108

Neki od osnovnih uslova za stambeni kredit su stalni radni odnos, kao i da imate najmanje 23 godine u trenutku uzimanja kredita, odnosno 65 pri isplacivanju poslednje rate, da mesecna rata ne sme biti veca od 50% Vasih ukupnih prihoda i slicno.