Kako do mini bašte u kući

Uzgajanje začinskog bilja u domu omogućiće Vam da tokom cele godine na dohvat ruke imate sveže začine i da uživate u aromama. Sve što Vam je potrebno jeste pronalaženje mesta sa dosta svetla, dobar odabir biljaka i volja da ih gajite. Evo par savet akoji će pomoći da u kući uzgajite mini baštu i imate sveže začine tokom cele godine.

ni baštu i imate sveže začine tokom cele godine.

download (3) download (4)

Prvo treba pronaći dobro osvetljeno mesto, bilo da je to sunčani prozor, terasa ili soba sa krovnim prozorima. Idealna temperatura za uzgajanje biljaka je između 19 i 22 stepena Celzijusa. Da biste dobili što veću biljku, odaberite veliku saksije za svoju mini baštu kako bi korenje biljaka imalo što više mesta. Takođe, posude bi trebalo da imaju i rupe za drenažu.

download (6) download (1)

Za sađenje će Vam biti potreban drenažni miks, i to onaj koji sadrži treset ili perlit te je zemlja rastresita i vazdušasta. Ovim miksom treba napuniti posudu do2,5 cm visine a za ostatak koristite vlažnu zemlju. Nakon pripreme zemlje, izbušite rupe za seme između kojih treba biti razmak od najmanje centimetar ili dva.

download download (2)

Za mini baštu Vam nije potrebno veštačko đubrivo, već samo dovoljno svetlosti i redovno zalivanje, a u zavisnosti od toga koja je biljka u pitanju, već za par dana se mogu videti prvi listići.  Ipak, sa zalivanjem ne treba preterivati, jer suviše vode može da šteti semenu i razvoju biljke. Većina biljaka koje se gaje u kućnim uslovima spremne su za upotrebu već nakon 10 dana do 2 nedelje.

download (5) images