Osnovna pravila za gajenje sobnih biljaka

Ako ste ljubitelj cveća i sobnih biljaka, a naročito ako tek planirate da počnete sa uzgajanjem u svom domu, sigurno će Vam dobro doći par korisnih saveta. Premda svaka biljka ima svoje specifične zahteve, postoje neka uopštena i osnovna pravila koja važe za sve vrste sobnog cveća. Evo kojih se pravila morate pridržavati ukoliko želite da uspešno gajite minijaturnu baštu u svom domu.

ojih se pravila morate pridržavati ukoliko želite da uspešno gajite minijaturnu baštu u svom domu.

download (1) download (7)

Ono što je karakteristično za sve biljke jeste da im je potrebno dosta svetlosti, pa treba pažljivo odabrati mesto za njih. Bez obzira na to koliko ste vešti kada je u pitanju uzgajanje cveća, biljka kojoj je potrebno dosta svetlosti ne može da opstane na tamnom mestu. Ipak, pokušajte da izbegnete direktnu sunčevu svetlost ili da stavljate biljke na direktni izvor toplote, kao što je to radijator.

Kako odabrati i negovati biljke za kancelariju (1) download

Da bi Vam biljke lepo napredovale, trebalo bi da ih svake dve godine presađujete u saksiju za broj veću. Pored toga, nemojte preterivati sa zalivanjem a za svaki slučaj pri presađivanju na dno posude možete staviti neki materijal za drenažu, kao što je to pesak ili šljunak.

download (2) Chlorophytumi

Izbegavajte ekstremne promene temperature i promaju u prostoriji u kojoj se nalaze biljke, a tokom zime ih možete premestiti na hladnije mesto i tako im dozvoliti da se odmore. Većina biljaka je u tom periodu u stanju hibernacije i nije im potrebno toliko sunčeve svetlosti ni vode kao u letnjim mesecima. Prozori nisu dobro mesto za biljke tokom zime jer će im tu biti suviše hladno, pa ih treba pomeriti što dalje od njih.

2972-500x500 beautiful-plant-for-your-room-620x350