Spavaća soba – kako odabrati posteljinu

Spavaća je soba je jednako važna kao i sve druge prostorije u stanu ili kući, premda većina misli da je to tek prostorija u kojoj se samo spava. Ipak, to je prostorija koja možda čak i najviše govori o vlasniku stana, a kako trećinu svog života provedemo spavajući, spavaćoj sobi treba posvetiti punu pažnju pri uređenju. Između ostalog, za dobar i kvalitetan san Vam je potrebna i dobro odabrana posteljina.

posvetiti punu pažnju pri uređenju. Između ostalog, za dobar i kvalitetan san Vam je potrebna i dobro odabrana posteljina.

преузимање (1)images (3)

Kada kupujete posteljinu koju ćete odmah početi da koristite, vodite računa o tome koje je godišnje doba. Na primer, kupovina satenskih prekrivača zimi nije baš dobro rešenje, isto kao što deblji prekrivači neće biti korisni tokom leta, pa, koliko god da volite neki materijal, vodite računa o tome da Vam  budu trenutno korisni. Ako, pak, kupujete posteljinu unapred, imajte na umu da će Vam biti potrebna bar dva kompleta posteljine za svaku sezonu.

преузимање images (1)

Pri odabiru boja, trudite se da one budu usklađene sa ostatkom Vašeg enterijera, ali i da Vam prijaju i odmaraju Vas. Osim toga, tu je i psihologija boja da vam tada pomogne. Vredi znati da će Vam narandžasta dati energiju, dok će Vas plava uspavati i opustiti, a nijanse lavande će u spavaću sobu uneti romantičnu i emotivnu notu.

images (4) images (2)

Kako se posteljina često menja, obratite pažnju i na praktične aspekte. Ona treba da bude laka kako za održavanje, tako i za navlačenje. Pored toga što to treba da bude kvalitetan materijal koji se pere u mašini, raspitajte se i o punjenju kako biste izbegli razne alergije, pa se odlučite za anti-alergijsku posteljinu da biste izbegli grinje. Takođe, potražite onu vrstu posteljine koja je laka za navlačenje kako ne biste morali pred spavanje da se mučite sa jorganskom navlakom koja može biti nezgodna za postavljanje.

преузимање (2) images