Sobno cveće – biljke koje zahtevaju najmanje nege

Ukoliko volite sobno cveće, ali Vam iz nekog razloga ne polazi za rukom da svoj kućni vrt održavate zdravim i zelenim, sve što je potrebno jeste da potražite prave biljke. Iako svaka biljka može da se osuši ukoliko joj se ne posvećuje nikakva pažnja, ipak postoji cveće koje je izdržljivije od drugih. Evo par vrsta sobnog cveća koje dobro podnosi nedotatak nege – bilo to preveliko zalivanje ili zanemarivanje.

vije od drugih. Evo par vrsta sobnog cveća koje dobro podnosi nedotatak nege – bilo to preveliko zalivanje ili zanemarivanje.

images (3)images (2)

Sanseverija ima uspravne dugačke listove koji mogu porasti čak do 80 cm. Ukoliko biljka dostigne dovoljnu starost, kod nje se može pojaviti i beli cvet jako prijatnog mirisa. Kod nas su poznate tri vrste, a razlikuju se po šari i boji lista. Kako održavanje ove biljke nije zahtevno, pogodno je i za one koji nemaju suviše vremena za brigu o svojim biljkama. Iako dobro podnosi i jako sunce i potpuni hlad, u hladu gubi lepotu.

преузимање (1) images

Ukoliko spadate u onu vrstu ljubitelja sobnog cveća koji imaju potrebu da ih prekomerno zalivaju, za Vas je vodena palma odličan izbor. Pored toga, za nju je prozor odlično mesto jer joj odgovara toplota i svetlost. Iako odlično podnosi prevelku količinu svetlosti, ona može da preživi i sušne periode. Ukoliko takvi periodi potraju malo duže i listovi se osuše, dovoljno je da ih odsečete i novi, mladi listovi će se pojaviti. Ova biljka može dostići visinu i do 1m, a ako je držite na otvorenom, početkom jeseni bi trebalo da je unesete unutra.

преузимање Vodena Palma

Tilandsija je traži veoma malo pažnje, što je čini odličnom biljkom za one manje uspešne ili početnike u odgajanju cveća. Njoj čak zemlja nije ni potrebna, jer sve hranljive materije crpi kroz stabljiku, i zato joj je voda preko potrebna – na svakih 7 dana potopite tilandsiju u vodu. Ipak, možete je i zasaditi ako želite. Čak i pored velikog zanemarivanaj, ova biljka se može oporaviti dok god su na njoj vidljivi zeleni delovi. Ukoliko Vam se to desi, potopite je u vodu na 12 sati, a posle 3 dana na 4 sata.

images (1) Bromeliaceae01