Sobne biljke koje traze malo svetla

Ukoliko volite sobno cvece i rado biste ga uzgajali ali Vas u tome sprecava to sto mislite da u Vasem domu nema dovoljno prirodne svetlosti, bice Vam drago da saznate da cak i u takvim uslovima odredjno cvece moze da uspeva. Ove biljke odlicno podnose ne bas idealne uslove jer u svojoj prirodnoj sredini zive u senci vecih biljaka. Evo koje su vrste koje mozete iskoristiti da ukrasite svoj hodnik ili neko drugo senovito mesto i mozete biti sigurni da ce uspevati.

sredini zive u senci vecih biljaka. Evo koje su vrste koje mozete iskoristiti da ukrasite svoj hodnik ili neko drugo senovito mesto i mozete biti sigurni da ce uspevati.

images

Sanseverija je biljka kojoj odgovara polusenovito pa cak i senovito mesto, a ne trazi ni mnogo vode. Zimi se zaliva jednom u mesec dana a leti svakih 7 do 10 dana.

7b958db70b31486e6914e99385118597

Dracene su ne samo lepe, vec i vrlo otporne biljke. Dracena deremenzis, Dreacena reflexa i Dracena goldsefiana su one vrste ove biljke koje odlicno podnose senovita mesta i odgovaraju im temperature od 18 do 21 stepena, a kada je hladnije, potrebno je smanjiti zalivanje. Zimi ih treba zalivati jednom u 15 dana, a leti samo dva puta nedeljno.

download

Palme su odlican izbor za dekoraciju dnevne sobe a zbog velicine koju mogu da dostignu, koriste se i za odvajanje prostorija. One sporo rastu i odgovara im polusenovito mesto sa temperaturom koja ne pada ispod 15 stepeni. Tokom zime ih treba zalivati umereno, a leti dva do tri puta nedeljno i zahtevaju orosavanje listova.

thm_PALM20KENTIA2

Papratima odgovara prohladno i vlazno mesto, treba ih zastititi od sunca i odrzavati zemlju umereno vlaznom. Zbog toga sto im odgovara vlaga, potrebno je da se redovno orosavaju. Paprati mozete cuvati pojednicno ili u grupama, ali je preporucljivo da se drze u visecim korpama tako da mogu da pustaju listove ka podu.

paprat-kucna-biljka-351x185