Kako da održavate drvo u enterijeru

Drvo je jedan od najpopularnijih materijala za izradu nameštaja. Drveni nameštaj odiše klasikom i elegancijom, i upravo zbog toga ovaj materijal i od njega napravljeni nameštaj nikad nisu gubili svoju popularnost. Ipak, svaki komad ovakvog nameštaja zahteva negu. Premda preovladava mišljenje da je dovoljno samo redovno brisati prašinu, na nameštaj od drveta je potrebno obratiti više pažnje. Drvo je osetljivo na uticaje kao što su promene temperature, vlažnost vazduha i svetlost, pa nije na odmet pročitati par saveta kako da učinite da Vam ovakav nameštaj traje što duže.

e da je dovoljno samo redovno brisati prašinu, na nameštaj od drveta je potrebno obratiti više pažnje. Drvo je osetljivo na uticaje kao što su promene temperature, vlažnost vazduha i svetlost, pa nije na odmet pročitati par saveta kako da učinite da Vam ovakav nameštaj traje što duže.

thumb002 thumb003

Sredstva za održavanje nameštaja od drveta ne smeju da sadrže azot niti da budu prejaka, a kada brišete, savet je da to prvo radite mokrom, a odmah potom suvom krpom. Drveni nameštaj ne bi trebalo da bude direktno izložen sunčevoj svetlosti, a treba voditi računa i o temperaturi i vlažnosti vazduha. Kada su u pitanju stolovi, koristitte kvalitetne podmetače, jer suviše tople ili hladne posude mogu promeniti boju drveta. Poliranje se preporučuje jednom godišnje, ali bi ovaj posao trebalo prepustiti profesionalcima, jer je procedura veoma delikatna.

Picture 250 thumb001

Da biste popravili i idržavali izgled drveta, napravite mešavinu 1/4 limunovog i 3/4 maslinovog ulja i prebrišite nameštaj kako biste mu dali sjaj. Ako želite da pravilno održavate antikvitetne komade, možete ih jednom u dva meseca izglancati pamučnom krpom sa malo lanenog ulja. Da bi prirodno drvo što duže sačuvalo prirodni sjaj, izbegavajte nanošenje bilo kakve sapunice. Umesto toga, za to koristite specijalna ulja za drveni nameštaj koja možete nanositi jednom mesečno, a nakon toga površine prebrišite suvom krpom.

images (4) drveni-namestaj-2