Predugovor kao zaštita kupca i prodavca nekretnine

Bilo da ste kupac ili prodavac nekretnine, sklapanje predugovora je važno pri kupoprodaji stana da biste zaštitili svoja prava. U predugovoru se navode svi važni elementi kupoprodaje, uključujući kaparu, način isplate, datuma iseljenja i slično. Pre svega, tu se moraju naći podaci o nepokretnosti, kao što su kvadratura, tačna adresa, vlasništvo, i podaci iz katastra nepokretnosti ukoliko je nekretnina uknjižena. Da biste kao kupac bili što zaštićeniji, u predugovoru treba da stoje i podaci o tome na koji je način nekretnina postala vlasništvo prodavca. Upoznajte se sa još nekim bitnim stavkama kada je u pitanju predugovor o kupoprodaji nepokretnosti.

retnosti, kao što su kvadratura, tačna adresa, vlasništvo, i podaci iz katastra nepokretnosti ukoliko je nekretnina uknjižena. Da biste kao kupac bili što zaštićeniji, u predugovoru treba da stoje i podaci o tome na koji je način nekretnina postala vlasništvo prodavca. Upoznajte se sa još nekim bitnim stavkama kada je u pitanju predugovor o kupoprodaji nepokretnosti.

images (1)

Precizno navedite cenu predmeta predugovora, ali i visinu kapare koju kupac isplaćuje prilikom potpisivanja, a koja najčešće iznosi 10% od ukupne cene nekretnine. Navedite i rok za isplatu ostatka sume i način otplate, i na ovaj način su obe strane osigurane. Obično je datum te isplate i krajnji rok kada prodavac treba da napusti nekretninu, pa se i to može precizirati u predugovoru. Zarad svake sigurnosti, treba navesti i iznos odštete ukoliko prodavac ili kupac odustanu od kupoprodaje. Uobičajena praksa je da prodavac zadržava kaparu ako kupac odustane od kupovine, ali ukoliko prodavac odustane od prodaje, kupcu se mora vratiti udvostučen iznos kapare. Ukoliko ste kupac, da biste se dodatno zaštitili, savet je da tražite saglasnost drugih punoletnih članova domaćinstva.

images

Da bi obe strane bile bezbedne a predugovor pravosnažan, potrebno je overiti ga u sudu. Tom prilikom se plaća taksa, koju je u dosadašnjoj praksi uvek snosio kupac. Iako predugovor štiti kupca, važno je zapamtiti da to nije validan dokument za utvrđivanje prava svojine na nepokretnost.  Ako stan kupujete na kredit, period između potpisivanje predugovora i ugovora banke koristi se za proveru dokumentacije i odobravanje kredita.

преузимање (2)