Ekstenzivni zeleni krovovi

Ekstenzivni zeleni krovovi imaju plitak sloj zemlje i na njima moguu da rastu zacinske biljke, mahovina ili druge biljke koje traze minimalno odrzavanje. Oni spadaju u najlaksi tip zelenih krovova i sastoje se od vise slojeva koji imaju razlicite funkcije, a to su slojevi za rast vegetacije, filtriranje i drenazu.

riranje i drenazu.

calhoun1

Sloj koji omogucuje rast biljaka jeste supstrat sa mineralnim sastavom, koji jos mora obezbediti dovoljno prostora korenju biljaka i imati sposobnost zadrzavanja vode. Ipak, visak vode treba otkloniti i zato je drenazni sloj veoma bitan. Pored toga, izmedju supstrata i drenaznog sloja se nalazi i filterski sloj koji osigurava da drenazni sloj dugo ispravno obavlja svoju funkciju.

zeleni-krovovi(2)

Uz vegetaciju, filterski i drenazni sloj, tezina ekstenzivnih zelenih krovova iznosi od 70 do 100 kg po m2. Ipak, ova tezina se moze zadrzati ispod 70 kg/m2 uz poseban sastav za lake krovne vrtove, ali tada vegetacija ima ograniceno mesto za rast. Kada je u pitanju ova vrsta krova, ona zahteva biljke koje traze vrlo malo nege, a od redovnih obaveza najbitnije je unistavanje korova. Zalivanje nije potrebno osim ako nije u pitanju duga susa, a malo vece zalaganje je potrebno dok vegetacija ne prekrije zeljenu povrsinu, nakon cega se odrzavanje svodi na dva puta godisnje.

Vector_Architect_Green_Technology_Showroom_07