Intenzivni zeleni krovovi

Zbog toga sto imaju debeli sloj zemlje koji iznosi od 15 cm navise, intenzivni zeleni krovovi pruzaju veliku mogucnost dizajniranja i siri izbor biljnih vrsta koje se mogu gajiti – od travnjaka pa sve do drveca. Ukoliko imate dovoljno dubok vegetacijski sloj i ako se obezbedi dovoljna kolicina vode, a ova vrsta zelenog krova i zahteva redovno navodnjavanje, biljke ce imati jednako dobre uslove za razvoj kao na zemlji.

ina vode, a ova vrsta zelenog krova i zahteva redovno navodnjavanje, biljke ce imati jednako dobre uslove za razvoj kao na zemlji.

baltimore_cc1

Ako odlucite da je intenzivni zeleni krov pravi izbor za Vas, za planiranje i odabir pravih biljaka ce Vam biti potrebna strucna pomoc. Bitno je zapamtiti da, iako supstrat za zadrzavanje vode ima veliki kapacitet, travnjaci i druge biljke pogodne za intenzivne zelene krovove treba dodatno zalivati. Osim toga, u odnosu na ekstenzivne krovove, ovi zahtevaju mnogo veca ulaganja, kako po pitanju finansija, tako i po pitanju potrebne nege.

zeleni-krovovi-05

Postoji i tzv. poluintenzivni tip, gde se moze naci rastinje visine od 25 do 50 cm. Dubna zemlje od oko 20 cm na zgradu dodaje tezinu od 250 kg po m2. Ovaj tip je zapravo kombinacija intenzivnog i ekstenzivnog tipa krova, i zahteva odrzavanje na svakih 6 meseci. Biljke iz porodice trske i sedumi srednjeg rasta se najcesce vidjaju na ovom tipu krova, a to su vrste koje ne zahtevaju suvise nege.

intensive-green-roof-singapore