Kako negovati sobne biljke zimi

Pred nama su hladniji dani koji sve ljubitelje sobnog cveca navode na razmisljanje kako da najbezbednije uvedu svoje biljke u zimu i pruze im pravilnu negu. Premda je svaka biljka posebna i ima svoje zahteve, postoje neka generalna pravila koja treba postovati i Vase biljke ce sigurno lako podneti promenu vremena.

i promenu vremena.

images

Posle leta provedenog na terasi, Vase biljke sada moraju da se prilagode novim uslovima, a to su temperatura, vlaznost vazduha i svetlost. Biljkama ne odgovara nagla promena temperature, pa zato treba biti jako pazljiv i obezbediti temperaturu izmedju 15 i 20 stepeni.

images1

Kada je u pitanju vlaznost vazduha, poznato je da je vecim biljkama potrebno 40, a manjima 50-60 % vlaznosti. Vlaznost vazduha mozete povecati tako sto cete na grejna tela postaviti posude sa vodom. Osim toga, mozete i u ranim jutarnjim satima orosavati svoje biljke odstajalom vodom.

mJEHwSC

Zalivanje zavisi od vrste i mesta biljke, kao i od temperature u prostoriji. Tako, na primer, biljku treba cesce zalivati ako je prostorija topla i svetla. Takodje, biljke koje cvetaju zimi zahtevaju vise vode od onih koje ne cvetaju. Osim ako niste primorani, biljke ne treba presadjivati zimi jer su tada u stanju mirovanja.

index