Pravilna nega bastenskog namestaja

Bastenski namestaj je izlozen vremenskim uticajima pa je podjednako bitno odabrati one komade koji mogu da izdrze promene temperature i druge uticaje i brinuti o njima na odgovarajuci nacin. Iako se danas na trzistu mogu naci mnogi materijali za koje se tvrdi da im gotovo nikakva nega nije potrebna, nije na odmet uciniti mali napor kako bi Vam namestaj trajao sto duze.

na, nije na odmet uciniti mali napor kako bi Vam namestaj trajao sto duze.

images

Materijali od kojih se izradjuju elementi za bastu jesu veoma izdrzljivi, ali je ipak potrebno otkloniti prasinu i prljavstinu sa njih. Takav je slucaj sa jastucicima. Nakon sto cetkom otklonite svu prljavsinu sa spoljnog dela jastuceta, nezno prebrisite rastvorom blagog deterdzenta i vode. Ostavite ih da se osuse na suncu i trebalo bi da budu podjednako zivih boja kao i kada ste ih kupili. Ukoliko imate navlake za jastuke koje je moguce skinuti, ovaj proces je mnogo jednostavniji – potrebno je samo da ih stavite u ves masinu.

index

Pleteni bastenski namestaj cete dugo odrzati u odlicnom stanju ako ga redovno usisavate i brisete rastvorom blagog deterdzenta i vode. Ukoliko je potrebno da resite problem neke tvrdokorne fleke, upotrebite isti rastvor i neznu cetku, a potom uklonite sapunicu krpom koja je pokvasena cistom vodom. Ako primetite da preduga izlozenost suncu uzima danak na ovakvom namestaju, pokvasite da kada je dan oblacan a potom ga ostavite u hladu da se osusi.

images1

Iako je metalni bastenski namestaj premazan zastitnim slojem koji mu obezbedjuje dugotrajnost, ipak je potrebno detaljno proveriti stanje takvog namestaja svakog proleca. Ukoliko vidite da se farba podize ili uocite rdju, bitno je da to mesto ismirglate i nanesete novi sloj premaza.

4