Pelet peći u Vašem domu

Peći na pelet se vrlo lepo uklapaju u svaki enterijer, deluju elegantno i predstavljaju jeftin i popularan sistem grejanja. Pelet nastaje tako što se drvo priprema i melje, zatim se u sušarama suši i meša do tačke paljenja a potom se presuje u oblik koji je pogodan za korišćenje u pećima sa sistemom automatskog grejanja. Ono što je velika prednost ovog energenta jeste nizak sadržaj vlage-ispod 10%, što mu daje energetsku moć sa velikim stepenom iskorišćenja. Što se samih peći tiče, one su dizajnirane za automatski rad, što znači da korisnik samo treba da u spremište sipa pelet i da uključi i programira peć. Evo još nekih bitnih osobina pelet peći.

ma sa sistemom automatskog grejanja. Ono što je velika prednost ovog energenta jeste nizak sadržaj vlage-ispod 10%, što mu daje energetsku moć sa velikim stepenom iskorišćenja. Što se samih peći tiče, one su dizajnirane za automatski rad, što znači da korisnik samo treba da u spremište sipa pelet i da uključi i programira peć. Evo još nekih bitnih osobina pelet peći.

images (2) преузимање

Pored toga što  atraktivno izgledaju, pelet peći se lako kontrolišu, a mogu imati čak i tajmer. Osim toga, pelet gori mnogo čistije nego ugalj zahvaljujući tome što je sagorevanje potpomognuto ventilatorom koji omogućava stalan dotok vazduha do peći. Još jedna prednost ovih peći jeste retko loženje. One imaju integrisane kante koje se mogu puniti na par dana, pa za razliku od peći na drva, redovno loženje nije potrebno. Ipak, energetska efikasnost peći na pelet zavisi i od izolacije kuće i spoljašnje temperature, a za koliko vremena ćete morati da založite zavisi od zapremine peći i podešavanja termostata.

images (1) images

Ipak, i ove peći imaju mane. One su malo bučnije zbog ventilatora, a i zavisne su od električne energije. Ukoliko dođe do nestanka struje, ove peći ne mogu da rade, osim ako nisu u pitanju nove pasivne peći. Još jedna njihova mana jeste ta što imaju pokretne delove koji mogu da se istroše i zahtevaju održavanje, pa se preporučuje gosišnje servisiranje, što povećava operativne troškove peći na pelet.

1799a0dc-a3e1-4169-9d6a-721f2d59679dпреузимање (1)