Kupujete stan? Evo koje poreze treba da platite

Prilikom kupovine stana susrešćete se sa zakonskom obavezom plaćanja jednog od dva poreza, a to su porez na dodatu vrednost (PDV) ili porez na prenos apsolutnih prava. Pre nego što se odlučite za kupovinu, potrebno je da se upoznate sa ovim obavezama i saznate koje su Vaše obaveze ali i olakšice. Ukoliko kupujete stan u staroj gradnji, odnosno onaj stan koji nije prvi put predmet prodaje, plaćate porez na prenos apsolutnih prava, dok za novogradnju treba izdvojiti novac za porez na dodatu vrednost. Međutim, ako je to Vaša prva nekretnina, imate pravo na povraćaj PDV-a, i u tom slučaju ste  oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava za stan do 40 kvadrata.

kšice. Ukoliko kupujete stan u staroj gradnji, odnosno onaj stan koji nije prvi put predmet prodaje, plaćate porez na prenos apsolutnih prava, dok za novogradnju treba izdvojiti novac za porez na dodatu vrednost. Međutim, ako je to Vaša prva nekretnina, imate pravo na povraćaj PDV-a, i u tom slučaju ste  oslobođeni plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava za stan do 40 kvadrata.

218172_stanovi04-foto-a-dimitrijevic_orig

 

 

Porez na prenos apsolutnih prava iznosi 2,5 posto od ukupne vrednosti stana, i premda je Zakonom uređeno da ovaj porez plaća prodavac, u praksi je on najčešće obaveza kupca, kako bi se oosigurao da je ovaj porez zaista plaćen. Prijava za Porez na prenos apsolutnih prava se podnosi Poreskoj upravi u roku od 15 dana od dana zaključivanja kupoprodajnog ugovora. POrez ćete platiti i ako to ne uradite, jer sud u kome je ugovor overen ima obavezu da nadležnom organu pošalje primerak tog ugovora, te će taj organ pozvati kupca da ispuni svoju zakonsku obavezu.

55800958

PDV od 8 posto plaća kupac čija je to prva nekretnina, i to u novogradnji. Pravo na refundaciju ima kupac prvog stana čija površina iznosi 40 m2,  a za svakog člana domaćinstva koji nisu imali stan u svojini na teritoriji Republike do 15 m2 po svakom članu. Ako stan koji kupujete ima veću površinu od od one za koju imate pravo na povraćaj PDV-a, ostvarujete pravo na prefundaciju samo za gore pomenutu kvadraturu, dok na ostatak plaćate porez ili dobijate refundaciju na osnovu ostalih članova domaćinstva koji nisu posedovali nekretninu na teritoriji Republike. Da biste ostvarili povrćaj PDV-a treba da ispunite sledeće uslove: da ste punoletni državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem na njenoj teritoriji, da od 1. jula 2006. godine do dana potpisivanja ugovora o kupoprodaji niste imali u svojini ili susvojini stan u Srbiji i da je prodavcu isplaćena puna cena sa PDV-om.

KREDITI-1