Prakticni saveti za kupovinu stana

Kupovina stana je za svakoga važan događaj, ali ovakav poduhvat sa sobom nosi kako veliku radost, tako i veliki stres. Pre nego što odlučite da kupite neki stan, postoje određene stavke o kojima treba razmisliti i raspitati se. Pored cene i veličine, treba obratiti pažnju na još par stvari, kao što su: da li je nekretnina uknjižena, koliku kaparu dati i da li je prodavac izmirio sva svoja dugovanja. Da biste sebi olakšali prolazak kroz ovu proceduru, možete se obratiti nekoj agenciji za nekretnine ili registrovanom posredniku koji će uraditi sve provere umesto Vas. Da biste se zaštitili, obratite se ozbiljnom posredniku ili proverite agenciju koju angažujete. Da biste uspešno prošli kroz proces kupovine stana i zaštitili se, evo još nekoliko saveta.

i, kao što su: da li je nekretnina uknjižena, koliku kaparu dati i da li je prodavac izmirio sva svoja dugovanja. Da biste sebi olakšali prolazak kroz ovu proceduru, možete se obratiti nekoj agenciji za nekretnine ili registrovanom posredniku koji će uraditi sve provere umesto Vas. Da biste se zaštitili, obratite se ozbiljnom posredniku ili proverite agenciju koju angažujete. Da biste uspešno prošli kroz proces kupovine stana i zaštitili se, evo još nekoliko saveta.

images (1)

Ako želite da stan kupite preko stambenog kredita, prvo treba da se raspitate da li je on uknjižen. Tačnije, prvo treba proveriti da li je zgrada u kojoj se stan nalazi uknjižena, tj. da li je upisana u katastar nepokretnosti. Ukoliko nije, zakon nalaže da prvo mora ona da se uknjiži, a potom pojedinačni stanovi. Uknjižena nekretnina je upisana u zemljišne knjige i uneti su podaci o lokaciji, broju katastarske parcele i vlasniku. Samo se uknjižene nekretnine mogu kupovati preko kredita, pa je ovo veoma važna informacija ako na taj način kupujete.

images

Pre potpisivanja predugovora trebalo bi proveriti podatke o stanu. Ovu proveru možete besplatno izvršiti preko sajta Republičkog geodetskog zavoda, a da biste to uraditi, potrebno je da znate broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine ili adresu stana. Ovako ćete dobiti samo osnovne informacije – ime i prezime i adresu imaoca prava. Da biste proverili da li je stan koji želite da kupite u nekom sudskom sporu, treba podneti dopis sudskoj pisarnici. Ukoliko jeste, posetom portala sudova Srbije možete utvrditi da li je stan predmet izvršnog, parničnog ili vanparničkog postupka.

download

U predugovoru treba tačno navesti obaveze koje prodavac treba da ispuni do dana potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Treba precizirati da prodavac treba da plati sve pristigle račune i donese ih na uvid kupcu, kao i da pribavi uverenje Republičke uprave javnih prihoda o izmirenim obavezama po osnovu poreza na imovinu. Pored toga, potrebno je da dostavi izvod iz matične knjige rođenih i sudski overene izjave uključenih lica da u budućnosti neće tražiti vlasništvo nad tim stanom. Predugovor treba da bude sudski overen, a uobičajeno je da se tada isplati i kapara, koja iznosi 10 posto ukupne cene stana.