Kako do sigurne kupovine stana u novogradnji

Ukoliko odlučite da kupite stan u novogradnji, potrebno je da budete upućeni u proceduru i preduzmete određene korake kako bi kupovina tekla bez problema i bila pouzdana. Prva stavka sa kojom treba da budete upoznati jeste da se kupovina novoizgrađenog stana od investitora razlikuje od kupovine takvog stana od izvođača radova. Ako kupujete od investitora, to je prvi prenos i vrši se fakturisanje stana sa PDV-om, dok ćete pri kupovini od izvođača radova morati da platite porez na prenos apsolutnih prava, jer je u pitanju drugi prenos. Dalje, za buduću uknjižbu stana koji se kupuje od investitora potreban je ugovor između kupca i investitora, dok se u slučaju stana koji je kupljen od izvođača radova mora priložiti i osnov prenosa prava svojine između investitora i izvođača radova. Evo šta još treba da znate da biste bili sigurni da je stan u novogradnji pouzdan i proveren.

ne takvog stana od izvođača radova. Ako kupujete od investitora, to je prvi prenos i vrši se fakturisanje stana sa PDV-om, dok ćete pri kupovini od izvođača radova morati da platite porez na prenos apsolutnih prava, jer je u pitanju drugi prenos. Dalje, za buduću uknjižbu stana koji se kupuje od investitora potreban je ugovor između kupca i investitora, dok se u slučaju stana koji je kupljen od izvođača radova mora priložiti i osnov prenosa prava svojine između investitora i izvođača radova. Evo šta još treba da znate da biste bili sigurni da je stan u novogradnji pouzdan i proveren.

download (2)

Kada je u pitanju kupovina stana u novogradnji, građevinska dozvola je jedan od najvažnijih dokumenata. Tu se mogu pronaći svi podaci o objektu u kome kupujete stan, a ova dozvola se vodi isključivo na investitora i mora biti pravosnažna. To je posebno važno pri kupovini stanova u izgradnji, pa ukoliko zgrada nema takvu dozvolu, sačekajte pravosnažno rešenje pre potpisivanja. Takođe, obratite pažnju da li je nekretnina koju želite da kupite označena kao stan ili kao zajednička prostorija u glavnom projektu zgrade. Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, takva prostorija ne može postati stan. Upravo je zbog toga građevinska dozvola tako važan dokument – ako investitor tokom izgradnje želi da odstupi od dokumentacije na osnovu koje je izdata dozvola, mora da nabavi novu sa promenjenom dokumentacijom.

download (1)

Za zgradu čija je površina ispod 800 m2 građevinsku dozvolu izdaje gradska opština na čijem se području sama zgrada nalazi, dok za veće zgrade rešenje daje Sekretarijat za urbanizam. Da bi kupovina stana u novogradnji protekla bez problema, treba da pratite ovih par saveta i tačno ćete znati šta od dokumenata treba da tražite na uvid i na šta da obratite pažnju.

download